Skovbunden i forårsdragt

13-03-2014

Nu blomstrer en af de første forårsbebudere, blå anemone, i den kalkrige bund i Bjergskoven i Rold Skov. Med sine smukke blå blosterblade, hvide støvdragere og tredelte blade kan den ikke forveksles med andre blomster i skovbunden.

Blaa _anemone 1_tilskaaret

Spredning ved hjælp af myreflittig arbejdskraft.
Myrerne efterstræber frøet fra den blå anemone (Hepatica nobilis). Der sidder nemlig et olielegeme på frøet, der lokker dem til. Når myrerne først har fået fat i et frø, slæber de afsted med frøet og pludselig kan det spire frem på myrernes sti. Derfor er det nogle gange muligt at se den blå anemone stå og blomstre på stribe, efter­ladt eller måske tabt af myren på vej til og fra anemone lokaliteten.

Nyd synet og vis hensyn
Den blå anemone er meget smuk og iøjnefaldende i naturen, så nyd synet af den og undlad at plukke den og grave den op. Den blå anemone spreder sig kun ved frø og ikke med udløbere, som fx den hvide og gule anemone gør. Så hvis blomsten er væk, så er dette års formeringschance også væk. Får du lyst til selv at eje en dansk blå anemone, så kan den købes på mange planteskoler.

Hvor kan jeg se den blå anemone vildtvoksende?
Den blå anemone er kræsen med sit valg af voksested. Den findes kun på kalkholdig, muldet bund i skove og på skråninger. I Rold Skov findes den især i bøgebevoksningerne på kanten af Gravlevdalen og især i skovens nordlige del. Find den f.eks. i Bjergeskoven nær Lille Blåkilde eller i området ved Frueskohegnet. Udenfor Rold Skov skal den især søges i Mariager Fjord området, f.eks. langs vejen til Oue Mølle, ved Stinesminde og Kielstrup Sø og i det fredede område i Ajstrup Krat og Havkær Skov sydøst for Hadsund.

Blå Anemone _Bjergskoven _2_1270_pixel