Skiruten i Rold Skov gjort klar!

10-11-2014

Endnu en gang er skiruten i Rold Skov blevet klargjort til vinterens snefald

Frivillige i fuld sving med save og ørnenæb


Det er efterhånden en tradition, at Naturstyrelsen Himmerland og Rold Skov Skilaug inviterer alle interesserede til at komme og være med til at klargøre skiruten i Rold Skov inden sneen falder. I år løb arrangementet af stablen søndag den 9. november, og der var igen i år stor opbakning. Således var godt 40 børn og voksne mødt op, heriblandt en del medlemmer fra Rold Skov Skiklub og Hobro Skiklub.

Et af de store trækplastre for børnene er hvert år det ATV-køretøj, en firehjulet motorcykel med anhænger, som kører rundt på ruten og fordeler folk de steder, hvor der er arbejde at gøre. Der gik ikke mange øjeblikke, fra naturvejleder Lars Wachmann havde budt velkommen, til anhængeren var fyldt med børn, som var ivrige efter at komme ud at køre.

Ude på ruten blev voksne og børn udstyret med ørnenæb, grensakse og save, og så gik man i gang med at rydde op. F.eks. skulle alle nåletræer fra sporkanten og tre meter ind i skoven fældes. Det er nødvendigt at rydde ud i træerne langs sporet, da det ellers ender med, at sneen lægger sig på træernes grene i stedet for nede i sporet – og her gør den jo ikke meget nytte, når man vil løbe på ski.

Der skulle også opsættes markeringspinde langs ruten. En deltager bemærkede, at der her var en tydelig forskel fra skiløjperne i Norge, hvor markeringspindene er over to meter: Her i Danmark kan vi nøjes med bambuspinde på en meter, da der sjældent falder mere end en halv meter sne i skoven.

Da arbejdet var ved at være overstået, kom der igen fokus på ATV’en – De børn, som havde været med før, kunne huske, at de havde fået en racertur rundt på ruten til sidst, og det begyndte de efterhånden at spørge til. De blev ikke skuffede: Rundt i skoven gik det i fuld fart, op og ned af bakkerne og rundt i svingene. Skoven genlød af børnenes begejstrede hvin.
Dagen afsluttedes, traditionen tro, med kakao og pandekager lavet over bål. Det hårde arbejde med at fælde og beskære træer havde givet en god appetit, så der var godt gang i pandekagepanderne. 

Naturstyrelsen og Rold Skov Skilaug modtog i løbet af dagen megen ros for skirutens høje kvalitet. Mange sagde, at de var mødt op for at bidrage til at klargøre skiruten, fordi den år efter år giver dem så mange fine naturoplevelser. 

Det er ikke kun når der er sne om vinteren, at folk har glæde af skiruten. Resten af året fungerer ruten som løberute, og Naturstyrelsen slår græsset og fylder jordskredshuller op for at gøre ruten så farbar som muligt for motionisterne.

Ny løjpepræpareringsmaskine

I år har Naturstyrelsen Himmerland fået en ny løjpepræpareringsmaskine med indbygget harve, så der er grundlag for, at skisporet i år kommer til at stå skarpere end nogensinde.

Det eneste, der mangler nu, er at få sat skiltene på ruten op, men det vil blive gjort i den nærmeste fremtid. Og så mangler der selvfølgelig noget sne! Der skal helst være faldet en halv meter sne i skoven, for at ruten kan køres op. På boldbanerne ved skolen kræves der ikke helt så meget sne, før man kan køre ruten op her. Nogle år kan kun dele af skiruten køres op på grund af for lidt sne. Især de strækninger, som løber ovenpå grusveje kan være problematiske, da stenene godt kan stikke op gennem sneen og forårsage skader på skiene.

Sidste vinter var der skiføre i to uger, uge 4 og 5 2014. Men vi skal kun tilbage til 2009 for at finde en vinter, hvor der faktisk var godt skiføre i 3 måneder! Det bliver spændende, hvor godt skiføret bliver i den kommende vinter. De mange børn og voksne, som var med til at klargøre skiruten i år, håber helt sikkert på, at der kommer til at falde meget sne, og at det bliver liggende længe!

Det er ikke kun Naturstyrelsen Himmerland, som kører skiruter op i skovene. Læs mere om Naturstyrelsens øvrige skiruter rundt omkring i landet her.
 

Læs mere om Rold Skov Skilaug, se løjpekortet over Rold Skov, og tilmeld dig evt. skilaugets nyhedsbrev her: http://www.roldskovskilaug.dk/

Besøg hjemmesiderne for skiklubber i Nordjylland:

Aalborg Skiklub: http://www.aalborg-skiklub.dk/

Hobro Skiklub: http://www.hobroskiklub.dk/

Rold Skov Skiklub: http://www.roldskovskiklub.dk/velkommen

Læs mere om Rold Skov her: http://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/rold-skov/

 

Se øvrige arrangementer hos Naturstyrelsen Himmerland her: http://udinaturen.dk/ 

Kontakt

Leif Kogsgård Lyngsø

Skovfoged
Naturstyrelsen Himmerland