Spis din lokale natur

07-10-2014

Prøv for eksempel havtorn, som ud over at være sund, kan være delikat at bruge til marmelader, desserter og snaps.

Havtorn står flot disse dage med dens indbydende farver.

Lige nu er naturen et rigt spisekammer med masser af bær, nødder og andre spiselige lækkerier. Havtorn, hyben og tyttebær er nogle af de mere velkendte og iøjnefaldende bær, efteråret byder på.

”Mange samler disse dage hyben og andre bær til marmelader, og svampejagt er også populært, men der er så meget mere ude i naturen, der kan bruges i køkkenet”, siger biolog Marie Glahn fra Naturstyrelsen. ”De færreste tænker nok over, at de kan lave deres eget mel af træernes frugter”.

agern

Agern

Bog fra bøgetræet og agern fra egetræet kan bruges i brød og kager, hvis man maler dem. ”Blot man husker at koge agernnødderne godt igennem, inden de benyttes. De indeholder nemlig garvesyre, der bestemt ikke smager godt”, tilføjer Marie. Efter sigende skulle det være let nok at få skallen af nødderne ved forsigtigt at mase dem mellem eksempelvis to fliser eller ved at benytte sin morter eller nøddeknækker til agern.

Hvis man gerne vil konservere lækkerierne, så man kan nyde dem vinteren over, er en gammelkendt metode at hælde alkohol på. Revling/sortbær er en af de undervurderede snapseingredienser. Den skal dog gerne lagre flere år, før de gode smagsstoffer er trukket ud af de små kerner i bærrene. ”Så hvis tålmodigheden ikke rækker så langt, er særligt slåen god til at lave snaps på, og den vil være klar til julefrokosten, hvis du laver den nu”.

Lokaliteter
Havtorn og hyben finder du ved vesterhavskysterne på Rømø, Fanø og Kallesmærsk,
Gyttegårdplantage bugner af tyttebær og revling findes på alle heder.

Yderligere oplysninger

Marie Simone Glahn

Biolog
Vadehavet