Bøgen bugner af blomster

22-04-2015

Bøgen er ved at springe ud, og lige nu kan man se, at kronerne bugner af fede, lysende knopper. Det er tegn på masser af blomster. Der er udsigt til et stort oldenår med en regn af bog (bøgens trekantede frø) til efteråret 2015. Oldenår er år med stor frugtsætning af bøg eller eg. Hyppigheden af oldenår har været stigende gennem de seneste årtier.

Bøgen står med fede knopper, der er fyldt med blomster i år. (Foto: Søren Friese, Naturstyrelsen).

Boegespire_tegning Michael Stoltze.jpg
Spirende bøg. (Tegning: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

Bøgen spinger ud i denne tid, og mange har sikkert bemærket mængden af store, fede knopper, der lyser op i de store bøgekroner. De fede knopper er ladet med et mylder af blomster, og der er ualmindelig mange i år. 2015 tegner dermed til at blive et gevaldigt oldenår. Olden er en samlebetegnelse for bøgens og egens frugter, som slipper kronerne og kan falde som en regn af næringsrige frø til efteråret. I gamle dage blev olden betragtet som en stor gave fra naturen. Svin blev drevet på olden, og i oldenår voksede de godt til og blev ekstra fede.

Frugtsætningen hos eg og bøg kan falde sammen, men er ikke klart koordineret. I de senere år er der målt en klart stigende frøsætning hos bøg, mens det samme ikke er tilfældet hos eg. Årsagen til bøgens øgede frugtsætning hænger formentlig sammen med klimaændringer, men mange faktorer spiller ind.

Efter store oldenår er der så mange bog i skovbunden, at dyrene slet ikke orker at æde sig igennen dem. Så spirer frøene om foråret i vældige mængder. Bogen har en næringsrig pakke af fedt, stivelse og proteiner med sig i kernen. Kernen udvikler sig til en rod og et par halvmåneformede, plisserede kimblade. Kimbladene leverer næring til roden og bliver stærkt grønne på oversiden. Så kan de udnytte skovbundens lys til fotosyntese, inden skoven bliver for mørk hen i maj.

Ved fotosyntesen producerer kimbladene nærende sukker ud fra lys, luft og vand. Og som et par beskyttende hænder værner kimbladende om den første spæde bøgegren, der vokser frem i midten.

Under naturlige forhold skal spiren være ekstremt heldig for at blive til et stort bøgetræ. Det sker næppe for mere end én ud af en million.

Boegefrugter_foto Michael Stoltze.jpg
Der er udsigt til masser af bog i 2015. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

Kontakt

Michael Stoltze

Naturformidler
Bornholm