Hercules gæster Lakolk strand

25-08-2015

De lokale strandløver kan se frem til en velvoksen konkurrent den 3. september, når Flyvevåbnet tester landingsmulighederne for de store Hercules fly på Lakolk strand på Rømø.

Hercules fly lander på Lakolk strand (foto: flyvevåbenet)
Foto: Flyvevåbnet

Det er et imponerende syn når de store Hercules maskiner lander og pisker sand op i luftstrømmen fra de fire enorme propeller. Men hvorfor Lakolk strand?

Det der gør Lakolk særlig egnet er at der (oftest) er rigtigt hårdt underlag, samtidig med at der er den nødvendige længde og bredde. Det er også vigtigt at der ikke rager noget op i enderne af landingsstedet, så der kan landes og tages af uden problemer. Fortæller chefsergent Preben Skaarup Rasmussen fra Air Transport Wing Aalborg.

Forstyrrer ikke omkringliggende natur og fugleliv

Tidspunktet for øvelsen er nøje planlagt i samarbejde med Naturstyrelsen, så datoen for øvelsen ligger mellem yngletiden og de store fugletræk. Samtidig ligger landingsbanen i den naturmæssigt mindst følsomme del af stranden, fortæller skovfoged Anders Rahbek fra Naturstyrelsen Vadehavet.

Publikumsinteresse

Lakolk har mange fordele, men da det er nødvendigt at lave landingsbanen lige ud for nedkørslen ved butikstorvet, ligger der også en stor udfordring i at holde publikum væk fra banen. Fortæller chefsergenten.

Så hermed er det givet videre at nysgerrige skam gerne må kigge med, men der skal holdes behørig afstand til landingsbanen.

Strandene ændrer sig meget, og det er svært at sige på forhånd om der kommer til at lande fly i denne omgang. Vi måler hver gang forfra og resultaterne ændrer sig. Vi kan virkeligt mærke at det er natur, og at elementernes rasen kan ændre forholdene fra gang til gang.

En Hercules kan lande på meget mindre plads, end det vi kræver, så vi kan forsikre, at når vi godkender den må lande, så sker det sikkert og uden risiko. Slutter Preben Skaarup Rasmussen.