UNESCO Verdensarv i Nordsjælland fejres

14-08-2015

Under overværelse af protektor for Den danske UNESCO-nationalkommission Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie fejres det søndag den 23. august, at Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er blevet optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Kulturminister Bertel Haarder, Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen og borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune Sofia Osmani taler ved et arrangement for inviterede på Eremitageslottet kl. 11.00.

Erimetageslottet i Jægersborg Dyrehave
Fejringen sker på Erimetageslottet

Kl. ca. 11,45 giver Sportsrideklubben, kendt fra den årlige Hubertusjagt, en stor specialopvisning for alle interesserede på sletten ved Eremitageslottet. H.K.H. Prinsesse Marie overværer opvisningen fra slottets balkon fra ca. kl.11.45. Allerede fra kl. 10.00 kan man andre steder i Dyrehaven se rytterne i deres røde jakker forcere terrænet lige så dristigt, som man gjorde under 1600-tallets parforcejagter. Jagtridtet udgår fra Peter Lieps Hus kl. 10.00.

Parforcejagtlandskabet er et kulturlandskab, som omfatter Jægersborg Dyrehave, Jægersborg Hegn, Store Dyrehave, Gribskov og nogle vejstrækninger imellem de to skove. I fem år har tre statslige styrelser, syv kommuner og et museum arbejdet med udfærdigelsen af den ansøgning, som UNESCO imødekom på Verdensarvskomitéens 39. møde i Bonn i begyndelsen af juli måned. Foruden Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland blev også byen Christiansfeld optaget på Verdensarvslisten.

Arbejdet med nomineringen er inspireret og støttet af Kulturstyrelsen under Kulturministeriet, som i 2008 opfordrede til, at man foreslog nye danske emner til Verdensarvslisten. Det har ført til, at Danmark de seneste to år hvert år har fået optaget det størst mulige antal steder på den eftertragtede liste, nemlig to om året.

Udover at beskytte de store kulturværdier, der findes i skovene, er det håbet, at udpegningen også vil fremme turismen i Nordsjælland. Landskaberne er robuste og vejene bliver vedligeholdt ved at blive brugt. Udpegningen af de gamle parforcejagtsystemer til verdensarv er altså en rigtig solstrålehistorie.

Fakta:
Naturstyrelsen ejer de nominerede områder, Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme administrerer Eremitageslottet, Allerød, Fredensborg, Gentofte, Gribskov, Hillerød, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal kommuner forvalter bufferzonerne omkring verdensarven inkl. nogle af de vejstykker, som er med i udpegningen, og Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum er udset til at være site manager.

Fra lørdag d. 22. august kan man se nærmere detaljer om Sportsrideklubbens rute og spring i Dyrehaven inden opvisningen på klubbens hjemmeside www.sprjagt.dk.

undefined
Foto fra Naturens Dag 2013 ved Skovskolen i Gribskov.