646 arter på ét døgn

08-07-2015

Årets bioblitz i Tisvilde Hegn og på Melby Overdrev endte med 646 arter i kassen.

undefined
Hver art blev nøje undersøgt. Her på Melby Overdrev. Foto: Flemmeing Kirstein

Op mod 30 eksperter og 25 andre deltagere drog d. 13. og 14. juni ud i Tisvilde Hegn og på Melby Overdrev med kikkert, lup og bestemmelsesbøger for at finde så mange arter som muligt på ét døgn. Resultatet blev 646 arter.

Planter og dyr blev bestemt udfra fagbøger
Planter og dyr blev bestemt ud fra fagbøger. Foto: Flemmeing Kirstein

Spændende arter
Naturstyrelsen Nordsjælland og en række grønne foreninger havde for 2. år i træk arrangeret en Bioblitz, hvor målet er at registrere så mange arter som muligt på ét døgn indenfor et afgrænset område. Skal man nævne nogle af de mest spændende arter fra dette døgns observationer, så kunne det være natravn, som sang sin trillende sang, for dem, der tog ud til Asserbo Plantage lørdag aften iført regntøj og uden de store forhåbninger pga. vejret. Men den var der og den sang. Den store skovhornugle med unge, var en stor oplevelse for andre og lærkefalken, der svang sig op i skyerne, mens hele flokken ventede på at tage ud på første tur.

For andre var det de 10 arter af orkidéer, vintergrøn-arterne og den lille Linnæa i blomst, som var højdepunktet. Eller til den mere drabelige side, den 8 cm lange stavtæge fra søen i Bølleljungen. Tælles de sjældne arter op, så blev der fundet 16 arter indenfor denne kategori. Bl.a. Stor Myreløve, smaragdedderkop, grenet edderkoppeurt, fyrrepragtbille og tagrørsglasmide.

Opdelt i undergrupper blev der i alt fundet 270 plantearter, 65 svampe, 239 smådyr og 72 større dyr.

undefined
Tre  arter der blev fundet: Bakkegøgelilje på Melby Overdrev, Stavtæge i Bølleljungen og Linnæa i Tisvilde Hegn

Igen i år var det en stor oplevelse at være med til bioblitzen, og møde så mange engagerede fagnørder. Det er meget inspirerende og udbytterigt at være sammen med eksperter på andre områder indenfor biologien.  Heldigvis kunne jeg som ornitolog fremvise både sortspætte, sortstrubet bynkefugl og skovhornugle ” siger Bo Thyge Johansen, som var en af de flittige inddatører til den naturbase, hvor alle arter blev skrevet ind, efterhånden som de blev fundet.

Knud Bech, som er ekspert i natsommerfugle, fortæller: " Vi lyslokkede under 2 halvtage ved skovfogedboligen, da det i perioder regnede ret meget. Under halvtagene kunne vi opsætte grejet og have de tændte kviksølvlamperne stående i tørvejr. I den stille, fugtige og lune sommernat var der god flyvning til lyset. Desuden ophængtes en del sukkerlokningssnorer, som også trak en del arter til.

Vi registrerede 80 – 90 arter af natsommerfugle, hvoraf 2 af arterne stort set kun findes i det nordlige Sjælland, nemlig  stribet hedespinder ( Spiris striata) og pilplet-ugle (Pachetra sagittigera ). Af lidt mere ualmindelige arter i Danmark sås bl.a.  birkegaffelhale (Furcula bicuspis),  kølleugle (Acronicta alni), marmorugle (Moma alpium) samt den dagflyvende pyralide stedmoderhalvmøl (Heliothela wulfeniana)" siger Knud, som trods regnen var tilfreds med resultatet.

BioBlitzen giver viden om en række arter, netværk mellem fagnørder, mulighed for interesserede borgere kan få en rigtig god snak med fagfolk om den naturpleje som Naturstyrelsen foretager i Tisvilde Hegn og på Melby Overdrev.

Næste år forventer vi at holde BioBlitz i samarbejde med Helsingør Kommune.

undefined
Alle der er interesserede er velkomne på Bioblitz. He kn man garanteret blive klogere på naturen, når så mange fageksperter er samlet på en gang. Foto: Flemmeing Kirstein