Naturstyrelsen afspærrer dige i Boller Nederskov

09-07-2015

Slid fra mountainbikekørsel truer fredet dige - nu sætter Naturstyrelsen ind

Først blev der sat røde skilte op med ”mountainbike forbudt”. Så blev der lagt småstammer og kvas hen over diget. Men lige lidt hjalp det. Mountainbikeryttere kørte fortsat lystigt op og ned af det fredede dige langs fjorden i Boller Nederskov. Nu er situationen så kritisk, at der må sættes ind. Derfor har Naturstyrelsen nu lagt tykke stammer på diget, så det er umuligt at køre der med mountainbike.

”Kønt er det jo ikke. Men det er desværre nødvendigt,” siger kulturhistoriker Gert Hougaard Rasmussen, Naturstyrelsen Trekantsområdet. Diget er fredet efter §29a i Museumsloven. Det betyder, at Naturstyrelsen har pligt til at beskytte diget mod bl.a. nedslidning.

Borgere griber til selvtægt

Kørslen har åbenbart også generet personer i området. I hvert tilfælde er der på et tidspunkt en handlekraftig, men for Naturstyrelsen ukendt person, der på mange af træerne langs diget har malet sine egne piktogrammer.

”Det er faktisk et flot arbejde - der er tydeligvis brugt spraymaling og en form for skabelon. Budskabet er helt rigtigt - men der er jo tale om selvtægt, og det kan vi naturligvis ikke acceptere,” siger Gert Hougaard Rasmussen. Derfor blev de hjemmelavede piktogrammer fjernet fra træerne.

Stigende interesse betyder stigende slid

Mountainbike-kørslen i Boller Nederskov er, som de fleste andre steder, tiltaget gennem de senere år. Sporten nyder stigende popularitet i hele landet, og mange tager ud på egen hånd frem for at køre i klubber. Denne uorganiserede kørsel er ekstremt vanskelig at styre, og hvis kørslen foregår på steder, hvor det er ulovligt at køre, kan sliddet ødelægge både natur og fortidsminder.

Ulovlig kørsel har store konsekvenser

Naturstyrelsen har årligt store udgifter på genopretning af skader forårsaget af ulovlig mountainbike-kørsel. For et par år siden blev en gravhøj i Tisvilde Hegn så voldsomt skadet, at udgiften til genopretning løb op i ca. 130.000 kr.  

Her i Trekantsområdet ligger Naturstyrelsens årlige budget til pleje af fortidsminder på 60.000 kr. For disse penge skal cirka 500 fortidsminder plejes. Pengene går primært til at slå græs og krat samt fælde træer, der kan ødelægge fortidsmindet.

 

Kontaktperson: Kulturhistoriker Gert Hougaard Rasmussen, Naturstyrelsen Trekantsområdet, 25 40 85 85, Obfuscated Email

 

undefined