Frueskoen blomstrer i Rold Skov

08-06-2015

Det gamle ord om, at Fruesko springer ud til Grundlovsdag, har de seneste år været sat ud af kraft, men i år har det holdt meget godt: Det kolde og regnfulde forår har gjort, at Frueskoen har ventet lidt længere med at springe ud, end den har gjort i en årrække.

Frueskoen (Cypripedium calceolus) i blomst.

Nu er Frueskoen endelig sprunget ud! Og man har således i de kommende uger muligheden for at nyde Danmarks største orkidé i Bjergskoven, Rold Skov, hvor den står med sine store, gule tøfler.

Naturstyrelsen tæller hvert år orkidéerne for at holde øje med, om bestanden trives. Der er i år lidt færre end sidste år, og det skyldes sandsynligvis det relativt kølige forår, vi har haft. 

Man har desværre været nødt til at hegne Frueskoen inde, fordi der ellers er stor risiko for, at planterne bliver gravet op. Så sent som i 2012 var der en orkidétyv på spil, som klippede hul i hegnet og forsvandt med en femtedel af bestanden.

Alle danske orkideer er fredede, og det er strafbart at plukke dem eller grave dem op. I øvrigt lever orkideer i samliv med svampe i jorden, hvilket betyder, at de yderst sjældent overlever en omplantning mere end en sæson. Det er desuden muligt at købe forædlede Fruesko i planteskoler, hvis man ikke synes, det er nok at nyde planten ude i naturen.

undefined

Forekomsten af Fruesko i Bjergeskoven er det ene af dens to danske voksesteder. Der andet voksested ligger ligeledes i Himmerland, men det er privatejet og fredet uden offentlig adgang. Fruesko er sjælden og truet på europæisk niveau. Foruden Europa findes planten også i Sibirien og Østasien. Den er tilpasset fugtige og lysåbne eller let skyggede voksesteder med en kalkholdig og ret næringsfattig jord.

Du finder Frueskohegnet - og Frueskoen - ved enten at tage udgangspunkt på Fruesko P-pladsen på Buderupholmvej og følge den afmærkede rute - eller brug en mindre strabadserende adgang ad vejen til Teglgårds mølle (parkering på Buderupholmvej). Skovvejen forbi møllen fører lige frem til indhegningen.

Læs mere om Fruesko

Læs mere om Rold Skov 

undefined

Kontakt

Anne Louise Møller Tommerup

Biolog
Naturstyrelsen Himmerland