Nordsjællandsk landskab på verdensarvslisten

06-07-2015

Christian 5's skove til parforcejagt i Nordsjælland er nu med i det fornemme selskab med verdens unikke kultur- og naturarv.

undefined

UNESCOs verdensarvskomite har d. 4. juli på sit årlige møde besluttet, at det nordsjællandske parforcejagtlandskab skal med i det fine selskab på verdensarvslisten, sammen med Brødremenighedens by i Christiansfeld. UNESCO er FN’s organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation.

Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, blev designet under Christian 5. i 1680’erne for at få den bedste parforcejagt. En jagtform hvor ryttere og hunde jager et stykke kronvildt til udmattelse, hvorefter kongen eller den fornemmeste gæst dræber dyret med sværd eller spyd.

Parforcelandskabet

UNESCO-komiteen siger i sin begrundelse bl.a., at parforcelandskabet i Nordsjælland er et usædvanligt og velbevaret eksempel på, hvordan den europæiske baroks værdier blev omsat i design af naturen. Parforceskovene ligger spredt og omfatter den sydlige del af Gribskov, Store Dyrehave og Jægersborg Dyrehave og - Hegn.

Christian 5. opdelte skovene i sektioner adskilt af nummererede rette veje i en kombination af stjerneformation og kvadratnet, som skar over hinanden. På den måde kunne jægerne til hest få overblik over, hvor kronvildtet befandt sig. Dyret blev jagtet til udmattelse, hvorefter det blev stukket ihjel.