Blå anemone udsprunget i Rold Skov

19-03-2015

De seneste dages dejlige solskinsvejr har lokket den blå anemone frem fra skovbunden i Rold Skov. Det er en af skovens tidligste forårsbebudere.

nærbillede.JPG
Årets første blå anemone i Bjergskoven

Den blå anemone er et særsyn i Nordjylland og er mest almindelig på Lolland-Falster, Møn, Sydsjælland og Bornholm. Men den trives på den lerede, kalkholdige jordbund, som findes hist og her i Rold Skov, f.eks. i Bjergskoven nordvest for Skørping.
På Møn kunne man allerede melde om udsprungne blå anemoner den 27. februar i år. Men heroppe i Himmerland har vi måtte vente på den yderligere tre uger. 

Det er relativt tidligt, at den blå anemone springer ud i år. Dog ikke lige så tidligt som sidste år, hvor den sprang ud 13. marts.
I 2013, hvor vi havde et usædvanligt koldt forår, ventede den helt til den 16. april med at springe ud. Det kan således variere en hel måned, hvornår man kan se blå anemoner i Rold Skov.

Kært barn mange navne

I folkemunde har den blå anemone haft mange forskellige navne. En del af navnene knytter sig til plantens udseende, f.eks. leverurt og leverkløver, som hentyder til plantens leverformede og brunlige blade, trefoldighedsurt, som hentyder til de tredelte blade, gyldenkløver, der nok skyldes bladundersidernes til tider rødgyldne skær, blåkløver, blåvej, blåved og det poetiske navn himmeldråbe.
En anden gruppe navne kommer af plantens tidlige blomstring, heriblandt jomfru tidlig, de unge karle, tormånedsurt, tormånedsblomst (tormåned er et gammelt dansk udtryk for marts), og endelig martsrose.
Af andre navne kan nævnes trolovelsesblomst og jomfrublomst. Smukke navne, der udtrykker glæde over det lille, sarte væsen, som varsler forårets komme. (V. J. Brøndegaard: Folk og Flora, Rosenkilde og Bagger 1987)

Blåanemone.JPG

Her kan du finde blå anemone i Rold Skov

Lige nu skal man kigge godt efter, hvis man vil finde en udsprungen blå anemone. Men hvis det fine forårsvejr holder, så går det hurtigt, og til påske er der garanteret gode chancer for at finde dem.
Hvis man vil benytte muligheden for at se den blå anemone, inden den er afblomstret, og de hvide anemoner har taget over, er det nemt at finde den i området omkring frueskohegnet i Bjergskoven. Kør ud af Buderuphomvej og hold øje med skiltet mod parkeringspladsen ved frueskoen. Herfra udgår der en afmærket sti. Det er et meget kuperet terræn, så husk fornuftigt fodtøj. 

Man kan også finde den blå anemone i Bjergskoven nær Lille Blåkilde og i bøgebevoksningerne på kanten af Gravlevdalen.

Lad endelig være med at plukke blomsterne eller grave dem op. Hvis man vil have blå anemone i haven, kan den købes i de fleste planteskoler og gartnerier.  

Læs mere om Rold Skov og se et kort over området i den digitale guide til Rold Skov på Naturstyrelsens hjemmeside. 

På Naturstyrelsens hjemmeside findes også en vandretursfolder over Rold Skov

 Bjergskoven.JPG

Kontakt

Anne Louise Møller Tommerup

Biolog
Naturstyrelsen Himmerland

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.