Farvel til Mårup Kirke

07-09-2015

I de kommende uger fjerner arkæologer og lokale håndværkere de sidste spor af den legendariske kirke.

undefined
Afsked. Arkæolog Thomas Bertelsen fra Nationalmuseet fjerner kirkemuren. Foto: Naturstyrelsen.

Nu er det uigenkaldeligt slut for Mårup Kirke i Vendsyssel. Naturstyrelsen og Nationalmuseet begynder i dag at nedtage den allersidste del af kirken på toppen af klinten ved Lønstrup. Klintens kant er kun seks meter væk, og risikoen, for at kirken styrter i havet, kan snart blive overhængende.

- Det er underligt, at man fremover ikke kommer til at møde synet af den hvide kirke, når man nærmer sig Lønstrups høje klinter. Men vi må trøste os med, at arkæologerne får indsigt og ny viden om middelalderen, mens de sten for sten piller kirken ned, siger skovrider Jesper Blom-Hansen fra Naturstyrelsen i Vendsyssel.

undefined 

Den gamle, smukke tilmurede kirkedør er igen åben indtil kirken er helt nedtaget (Foto: Thomas Retsloff - Naturstyrelsen)

Arkæologerne vil blandt andet undersøge alterbordet og en gammel dør, der gemmer på kalkmalerier. Når nedtagningen af kirkens overjordiske dele slutter sidst i september, skal kirkens fundament udgraves. Man vil søge efter spor efter den oprindelige gamle trækirke, der lå på stedet.

Bag beslutningen om at nedtage Mårup Kirkes sidste mure står foruden Naturstyrelsen blandt andet Nationalmuset, Lønstrup Menighedsråd og foreningen Mårup Kirkes Venner.

LÆS OGSÅ:

Nu begynder nedtagning af Mårup Kirke

Mårup Kirke bliver endnu engang en smule mindre

Vi har forsøgt at vise en video her, men videoen kan ikke afspilles fordi, du ikke har tilladt marketing cookies.

Tryk her for at gennemgå dine tilladelser.

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.