Forårets dyreunger og misforstået godhed

05-04-2016

Harekillinger kan lige nu findes på turen i skoven - de ser meget forladte og hjælpeløse ud - men det er de bestemt ikke!

undefined

Det er lige nu, i det tidlige forår, at mange af dyrene i den fri natur begynder at få unger. Lige nu kan man således finde harekillinger på sine ture i naturen. Harekillinger ligger som regel helt alene det meste af dagen og for en forbipasserende skovgæst kan de måske forekomme forladte og hjælpeløse. Men hjælpeløse er de langt fra. De skal være alene og det er der en ganske naturlig forklaring på. Ungen er nemlig bedre beskyttet mod rovdyr, hvis den ligger alene og trykker sig mod jorden. Den er sværere at opdage og den lugter næsten ikke. Det gør dens mor til gengæld. Hun stikker op i landskabet og lugter lidt mere og med dette vil hun tiltrække sig rovdyrenes opmærksomhed mere end sin unge. Moderen vil dog, få gange i løbet af døgnet, gå hen og give sin unge mælk, -så den får altså mad nok og lider ingen nød. Det er sådan det skal være.

Desværre er der hvert år mange mennesker der tager de tilsyneladende forladte og hjælpeløse harekillinger med sig, for at ”redde” dem, men det skal man endelig ikke gøre! Det vil højst sandsynligt koste dyret livet, da det er meget svært at holde liv i dem. Kommer dit barn til at tage en harekilling med hjem, skal i hurtigst muligt sætte dyret ud det sted det blev fundet. Da vil det stadig have en chance for at overleve, idet moderen gentagne gange vil eftersøge sin unge det sted den blev væk. Moderinstinktet er ret stærkt, så hun vil godt kendes ved ungen igen, selvom jeres lugt er afsat på dyret.

Yderligere oplysninger kan fås hos

Naturvejleder
Trine Sørensen
Naturstyrelsen Sønderjylland, Tlf.: 21 28 26 55, mail: Obfuscated Email