Bittersøde rubiner i Søndre Borgedal

03-08-2016

Der er smæk på kuløren, når bærrene af bittersød natskygge modner i sensommeren. Planten er en lille lian, som vokser ved søbredder og på andre våde, næringsrige steder. Den tilhører natskyggefamilien og er i slægt med kartoffel og tomat. Bærrene og hele planten er giftig.

De giftige bær af bittersød natskygge. (Foto Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

undefined
Klase med modnende bær af bittersød natskygge i klipperne ved bredden Borgedalssøen i Søndre Borgedal i Rø Plantage. De lyseblå blomster er sumpplanten skjolddrager. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen). 


Lige nu modner frugterne af bittersød natskygge, som vokser ved søbredder og andre fugtige steder.

Planten er en lille, løvfældende lian, som kan blive to-tre meter lang. Den kan blive flere år gammel, og de ældste skud bliver træagtige som veddet på en lille busk, mens årets friske skud slynger sig meterlangt op gennem vegetationen og som regel visner ned hver vinter.

De små, violette blomster sidder mange sammen i klaser. Midt i blomsten er der et citrongult ”næb”, der består af et støvfang omgivet af lange støvknapper.  Og rundt om ”næbbet” er blomsten effektfuldt smykket af en sort ring omkranset af 10 grønne pletter på hvid baggrund.

Blomstens facon afslører, at planten er i slægt med kartoffel, og den tilhører natskyggefamilien ligesom den. De fleste medlemmer af familien er giftige eller meget giftige, så det er lidt af et paradoks, at kartoffel, tomat, aubergine, spansk peber, chili, paprika og flere andre plantearter i familien er blandt de vigtigste dyrkede, spiselige afgrøder i haver og gartnerier.

Bittersød natskygge hedder på latin Solanum dulcamara. Det betyder direkte oversat ”sødbitter kartoffel”. Plantens grønne dele og bær smager først bittert og siden sødt. Men man bør ikke smage på den. Hele planten er giftig, og man kan blive alvorligt syg og i yderste tilfælde dø af at spise bærrene. Forgiftninger er heldigvis sjældne. Dødelig dosis for børn menes at være 100-200 bær, men så mange spiser børn stort set aldrig, fordi bærrene er så bitre.

Bittersød natskygge vokser især ved bredden af næringsrige søer og vandhuller – gerne hvor der er mange sten. Ved bredden af den kunstige Borgedalssø (se Naturstyrelsens folder om Rø Plantage) i Søndre Borgedal i Rø Plantage på Bornholm vokser den dekorativt sammen med blandt andre blå skjolddrager og vandskræppe.

Det er et rent festfyrværkeri af farver, når bærrene modner i sensommeren. De dråbeformede bær hænger som kulørte juveler i fine, dybviolette ophæng. De starter som grønne og bevæger sig via regnbuens gule farveskala over i det orange og røde for at ende i klart rubinrødt.  De fuldmodne bær, som man kan finde på planterne lige til frosten kommer, er halvgennemskinnelige.  Man aner akkurat de små, fladtrykte frø inde under frugternes blanke hud.


undefined
Blomster og bær af bittersød natskygge. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).undefined
Bær af bittersød natskygge i forskellige grader af modenhed. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).    

Kontakt

Michael Stoltze

naturformidler
Naturstyrelsen Bonholm