Ny teknologi møder gammel stenkiste

14-12-2016

En gammel stenkiste i Ekkodalen var ved at falde sammen, derfor er Naturstyrelsens murere lige nu i gang med at restaurere den, blandt andet ved hjælp af 3D scanninger.

Murerne bringer stenkisten tilbage til dens oprindelige udseende. Foto: Georg Ask Marker, Naturstyrelsen.


Videoen viser en 3D scanning af den gamle stenkiste. Scanningen bruges til at dokumentere fortidsmindet. Video: Naturstyrelsen.

Ved Viskeled ligger en gammel stenkiste, som efterhånden var ved at falde sammen. Men med midler fra regeringens naturpakke er det nu blevet muligt at restaurere fortidsmindet. Inden restaureringen gik i gang, blev stenkisten udsat for en 3D-scanning som dokumenterede, hvordan fortidsmindet så ud.

”3D-scanningen er en teknologi, som vi blandt andet bruger til at opmåle avancerede byggerier, og vi har eksempelvis også brugt den under restaureringen af Hammershus, hvor det har været en stor hjælp,” forklarer Kim Pedersen, fuldmægtig hos Naturstyrelsen Bornholm.

En stenkiste er en kasseformet rende bygget i sten, som lader et vandløb passere under en vej. Stenkisten ved Viskeled er et af de ca. 5.000 fredede fortidsminder, som ligger på Naturstyrelsens arealer over hele landet og vedligeholdes som en del af styrelsens drift. Vi ikke ved særligt meget om den, men den er stor af en stenkiste at være, og den vurderes til at være fra nyere tid, det vil sige mellem ca. 150 og 350 år gammel.

”Allerede i starten af 1900-tallet var stenkisten ved at falde sammen, og man lavede en betonforstærkning. Men forstærkningen var forkert udført, så den har ikke haft nogen effekt, og derfor piller vi den nu ned, og bygger stenkisten op, som den oprindeligt har set ud,” fortæller Kim Pedersen.

Restaureringen af stenkisten indgår i et projekt, som skal skabe en større og mere sammenhængende naturoplevelse i Ekkodalen, og arbejdet finansieres som nævnt af Naturpakken. Den kan du læse mere om her.

Se stenkisten i Kulturarvsstyrelsens register.

undefined
Mens restaureringsarbejdet er i gang, er stenkisten overdækket. Foto: Georg Ask Marker.