Byggeriet af Hammershus Besøgscenter går i gang nu

08-02-2016

Tirsdag den 9. februar 2016 går Nordbornholms Byggeforretning i gang med opførelsen af det nye besøgscenter i Mølledalen ved Hammershus. Det er et unikt byggeri med en endnu mere unik placering, og forventningerne til resultatet af det omhyggeligt forberedte projekt er tårnhøje. Besøgscentret forventes klar i 2018.

undefined
Hammershus. (Foto: Kim Elif Pedersen, Naturstyrelsen).

 

Naturstyrelsen har modtaget en storslået bevilling på 92,5 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål til et samlet projekt, der både skal bevare og udbygge formidlingen af Hammershus.

Ud over den igangværende, gennemgribende restaurering af Hammershus, skal der opføres et nyt besøgscenter. Dermed får Bornholm flotte og mere moderne rammer til at formidle Hammerhus og landskabet omkring den berømte ruin.

Seks arkitektfirmaer kom med forslag til det kommende besøgscenter ved Hammershus slotsruin, men det var Arkitema Architects i samarbejde med arkitekt professor Christoffer Harlang, som løb med sejren.

Det nye besøgscenter bliver opført, så det føjer sig ind i landskabet cirka 200 m øst for Hammershus og adskilt fra borgen af den øvre del af Mølledalen. Her bliver centret bygget på skråningen overfor Hammershus. Taget bliver en promenade af certificeret bornholmsk eg fra statsskovene. Egetømmeret er omhyggeligt opskåret og forarbejdet af Østerlars Savværk. De besøgende vil kunne gå direkte fra terræn ud på besøgscentrets tag og nyde udsigten derfra. Både fra tagpromenaden og fra besøgscentrets vinduer nedenunder bliver der storslået udsigt mod ruinerne. Der bliver en gangbro på pæle mellem borgruinen og besøgscentret – ligeledes beklædt med bornholmsk eg.

Tirsdag den 9. februar starter Nordbornholms Byggeforretning arbejdet. Besøgscentret bliver indrettet med topmoderne udstillinger, cafeteria, butik og andre publikumsfaciliteter og får et samlet areal på ca. 1000 kvadratmeter.

- Vi er utrolig glade for, at det spændende byggeri nu går i gang i samarbejde med lokale håndværkere.  At det har været længe undervejs, er et vilkår, når man vil bygge så unikt et byggeri på en endnu mere unik placering. Vi har tårnhøje forventninger og er overbevist om, at det kommende center bliver til gavn for gæster, kultur og natur. Det er en løsning, som vi tror og håber, vil vække begejstring både lokalt, nationalt og internationalt, siger skovrider Søren Friese, Naturstyrelsen Bornholm.
      
Når Hammershus Besøgscenter står færdigt, bliver det nuværende besøgscenter – Slotsgården – revet ned. Derved åbnes landskabet foran Hammershus, og borgruinen bliver synlig fra nye spændende vinkler. Visionen er, at landskabet og naturen fra Hammershus til Allinge-Sandvig skal være rig, storslået og rekreativ – og dermed spille endnu bedre sammen med de mange spændende tanker om udviklingen på Nordbornholm.

Det nye besøgscenter forventes at stå klar i 2018.

undefined
Det bornholmske egetømmer til taget ligger til tørring. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

Kontakt

Søren Friese

Skovrider
Bornholm

Kontakt

Kim Christiansen

Direktør, Nordbornholms Byggeforretning ApS