Skidt og møg i naturen

15-02-2016

Vandløbet ved Bøgsted Rende er igen i år fyldt med affald efter vinterstormene

undefined

Billedet viser vandløbet ved Bøgsted Rende i Thy. Her flyder store mængder af affald i form af plastflasker, dunke, rester af flamingokasser og meget andet, som ikke hører hjemme her. Det sker hvert år. Affaldet stammer ikke fra de mange gæster i naturen, men kommer fra havet. Eller rettere fra folk, som har smidt affaldet i havet et eller andet sted i verden.

 Hvordan havner det oppe i Bøgsted Rende? Forklaringen er, at havet er fuld af affald, som landkrabber normalt ikke kan se. Men når vinterstormene raser stiger vandstanden i havet og vind og strøm presser sig helt op mod klitterne. De lette materialer, som f.eks. plastik og flamingo, føres herved ind i åbninger i havklitten, som der er f.eks. ved Bøgsted Rende. Når stormen lægger sig igen og havet trækker sig tilbage, efterlader det affaldet i vandløbet. Værsgo, der er serveret en stikprøve på, hvad der flyder rundt i Vesterhavet.

Plastikaffald i havene er et meget stort verdensomspændende problem. Her ved Bøgsted Rende får man syn for sagen. 

Jeg har fulgt fænomenet i flere år og kan desværre konstatere, at der tilsyneladende ikke bliver mindre affald,

siger Kitplantør Henrik Schjøtt Kristensen fra Naturstyrelsen Thy og tilføjer:

Affaldet i Bøgsted Rende skal selvfølgelig fjernes, og det vil ske i løbet af foråret, når risikoen for vinterstorme har lagt sig. Det er bøvlet og beskidt stykke arbejde, som vi igennem årene har fået rigtig god hjælp til af frivillige ildsjæle. Tak for det.

Tilbage står så spørgsmålet: Hvordan skal vi fremover undgå, at der kommer så meget affald i havene?

Kontakt

Henrik Schjødt Kristensen

Klitplantør