Is-orgelet i Ekkodalen

05-01-2016

Kombinationen af masser af rent vand fra den våde skov omkring Rytterknægten, pludselig hård barfrost og klart vejr har skabt vældige skulpturer af blændende hvid is på Ekkodalens klipper.

Den hårde barfrost får det rene vand fra den mange små kilder og bække fra Rytterknægten til at fryse til vældige is-skulpturer på Ekkodalens klipper. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

Efter de meget våde måneder i slutningen af 2015, løber vandet i stride strømme ned i Ekkodalen fra det nedbørsrige, skovdækkede højland omkring Rytterknægten - tågeskoven på "Bornholms Tag". Vandet fra snesevis af småbække og kilder plasker og siver ned over Ekkodalens lodrette klipper over en strækning på et par kilometer. I den stride østenvind med hård frost fryser vandet til is - og det går stærkt! Isen på billederne er dannet på blot et par døgn. Masser af regn, pludselig hård barfrost og klart vejr har bevirket, at fænomenet er særlig flot i år. ”Is-orgelet” på billedet er omkring 10 meter bredt og godt 15 meter højt. De er et af mange is-vandfald i Ekkodalen for tiden.

Isen i Ekkodalen er blændende hvid. Det skyldes, at vandet er krystalklart, og at isen er fuld af luft. Andre steder ser man gullige og brunlige farver i isen. Det skyldes som regel vandets indhold af humus, der en nedbrydningsprodukter fra skoven. Vand fra moser og andre områder med sur bund er tit gyldent af humus.
   

undefined
"Is-orgelet" på klipperne "Græderen" i Ekkodalen lige overfor Klippely. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

 

 

undefined
Den nedre det af "is-orgelet". Isformationen er omkring 10 meter bred og godt 15 meter høj. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

 

undefined
Detalje af "is-orgelet" fra toppen af "Græderen". Vandet  løber, siver og drypper ud fra skovbunden og opbygger disse næsten mennskelignende skulpturer af hvid is i den hårde frost. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).


undefined
Klipper med is syd for Fulgsangsrende i den sydlige del af Ekkodalen. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).


undefined
Isen smukker også "Jægergrotten" i den sydlige del af Ekkodalen. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

Kontakt

Michael Stoltze

Naturformidler
Naturstyrelsen Bornholm