Bisontyren i Almindingen er død

24-05-2016

Den dominerende tyr i Bisonskoven i Almindingen lever ikke mere. Han har været mager siden brunsten i 2015, og havde de sidste par måneder tabt sig så meget, at Naturstyrelsen i samråd med dyrlæger måtte aflive ham. Han nåede at blive far til 11 bornholmske bisonkalve, og der er sandsynligvis endnu et par stykker på vej.

Bisontyren nord for Svinemosen i oktober 2015. I tynd sommerpels og det lave lys er det tydeligt, at han er mager. (Foto: Søren Friese).

 

Flokken af europæiske bisoner i Almindingen har mistet deres dominerende tyr.

Tyren, som kom til Bornholm fra Polen i 2012 sammen med seks bisonkøer, har siden brunsten i efteråret 2015 været temmelig mager.

Der er ikke ualmindeligt, at dominerende tyre mister en del i vægt under den en-to måneder lange brunst. Men de tager som regel på igen i løbet af nogle måneder, eller når græsset spirer frem igen om foråret.  Naturstyrelsen har i lang tid holdt øje med tyren, og der er blevet samlet ekskrementprøver for at teste for parasitter. Prøverne har ikke vist noget unormalt, og tyren har spist godt og været adræt gennem hele vinteren.

Naturstyrelsen har siden sidste efterår håbet på, at tyren ville tage på igen. Men den blev ved med at være mager og tabte sig endda yderligere efter græssets fremvækst. Derfor tog Naturstyrelsen efter samråd med dyrlæger den tunge beslutning at aflive det store dyr. Det skete mandag den 23. maj. For ikke at forstyrre flokken skete det med en bedøvende pil, hvorefter dyrlægen kunne aflive tyren med en sprøjte. Aflivningen gik planmæssigt og fredeligt.

Tyren er undersøgt grundigt, og der er taget prøver til yderligere undersøgelser for eventulle sygdomme, der kan have forårsaget afmagringen. Indtil videre er det uklart, hvorfor tyren blev så mager. I forbindelse med aflivningen kom en konservator til Bornholm for at sikre sig skind og kranium. Det er hensigten, at tyren skal indgå som udstoppet i NaturBornholms bisonudstilling.

Bisontyre er som regel højst aktive i avlen i 10 år efter, de er blevet kønsmodne som fireårige. Den aflivede tyr blev kun otte år, og har således blot været aktiv i brunst fire gange. Det er kort tid, men tyren har været flittig i Bisonskoven. Den er foreløbig far til 11 kalve, som alle er født på Bornholm. Den sidste blev født 1. maj i år. De 10 lever og har det godt, og der kan endnu være op til tre kalve på vej.


undefined
Bisontyren så lidt bedre ud i sin tykke vinterpels i februar 2016. Men skindet bedrog. Han var mager og tabte sig yderligere i løbet af foråret på trods af masser af nyt græs. Så den 23. maj 2016 måtte han desværre lade livet. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen). 


undefined
Den sidst fødte kalv i bisonflokken kom til verden 1. maj 2016. Der er nok endnu et par stykker på vej. (Foto: Søren Friese, Naturstyrelsen).Kontakt

Søren Friese

Skovrider
Bornholm