Publikumsbrand ved Isenbjerg i Gludsted Plantage

18-03-2016

Et cigaretskod var i onsdags formentlig årsag til, at et hedeareal på størrelse med en stor parcelhusgrund brændte tæt ved Isenbjerg i Gludsted Plantage syd for Ikast.

undefined 

Et henkastet cigaretskod ved en p-plads tæt ved bakkeøen Isenbjerg i Gludsted Plantage kunne i onsdags nemt have resulteret i en større hede- og skovbrand. Heldigvis brændte kun et hedeareal på størrelse med en stor parcelhusgrund, fordi nogle årvågne skovgæster opdagede branden og alarmerede en lokal skovløber.

Hurtigt gik en telefonkæde i gang, og snart var den lokale skovfoged og 3 skovløbere på stedet og kunne gå i gang med at bekæmpe ilden med gode, gammeldags branddaskere. De fik hurtigt ilden under kontrol, bl.a. fordi den til to sider var afgrænset af grusveje. Man undgik således at skulle alarmere de lokale brandkorps, og sparede dermed andre offentlige udgifter.

Var ilden blevet opdaget måske blot 10 minutter senere, kunne det have være katastrofalt, fordi ilden nemt kunne have bredt sig i lyngen op over Isenbjerg eller til den tørre nåleskov umiddelbart nord for p-pladsen. Så havde man haft et ganske andet scenarie.

Branden opstod i øvrigt tæt ved et bord-bænkesæt i tilknytning til p-pladsen ved mindestenen for våbennedkastningerne, der under 2. Verdenskrig fandt sted ved Isenbjerg. 

Hændelsen viser, at det også på denne årstid er vigtigt, at man tænker sig om i forbindelse med tobaksrygning i skove og på naturarealer, og at det, når uheldet er ude, er værdifuldt, at der fortsat bor skovfogeder og skovløbere i statens skove, siger skovrider Poul Ravnsbæk fra Naturstyrelsen Midtjylland.

undefined

Torben Bøgeskov

Naturvejleder