Efterårsferien er farvernes fest i Bornholms skove

13-10-2016

Tag på tur i oktober, hvor skoven byder sig til med prægtige farver og svampe i Naturstyrelsens skove på Bornholm. Efter en varm og tør sensommer er der faldet masser af regn først i oktober. Så nu tegner efterårsferien til at blive rig på både farver og svampe. God tur!

Gyldne bøge ved Gamleborg i oktober. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

Bornholm har et anderledes klima end resten af Danmark. Vi har flere solskinstimer og på grund af Østersøens lune vand, der holder længe på varmen, har vi som regel et langt og lunt efterår.

Efter en rekordvarm, rekordsolrig og meget tør september har efteråret for alvor meldt sin ankomst med regn og rusk. Med en masse regn og temperaturer på omkring 10 grader har svampene gode muligheder for at komme frem. Især tragtkantarellerne kan forventes at myldre frem, og de smager skønt.

Tragtkantarellen er en god spisesvamp, der efter regnvejr kan dukke op i store mængder. Her kan du læse mere om tragtkantarellen og dens kendetegn


undefined
De små, velsmagende tragtkantareller er ofte talrige i oktober. (Foto: Karen Nisbeth).

undefined
Almindelige kantarel. Kantarellen bliver tit omtalt som ”skovens guld” på grund af den gyldne farve og den fremragende smag. Den er almindelig på Bornholm og kan findes indtil midt i november, hvis det bare er fugtigt og frostfrit. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).


Udover tragtkantarellen er der gode muligheder for, at karljohan og almindelig kantarel får sig en renæssance her i efteråret. Spisesvampene er gode i alt fra stuvninger til supper og saucer. Både karljohan, tragtkantarel og almindelig kantarel er fryseegnede, men smager selvfølgelig bedst friske. Svampestuvning på brød er en god ret, der er enkel at gå til. Her er en opskrift:

Ingredienser
Svampe (karljohan, tragtkantarel, almindelig kantarel eller andre spisesvampe)
Løg (finthakket)
Smør
Fløde
Citron
Toastbrød
Salt og peber

Fremgangsmåde
De hakkede løg klares på panden i smør. Tilsæt svampene og rist dem af sammen med løgene. Tilsæt fløde og smag til med citron, salt og peber. Lad retten simre lidt, så fløden tykner. Rist brødet og kom stuvningen ovenpå brødet. Klar til servering.

Når man går på svampejagt i naturen er det afgørende at have kendskab til svampene. Spis aldrig en svamp du er i tvivl om. Hvis du er nybegynder i svampesamling anbefaler vi, at du læser vores svampeguide. Siden har gode råd til nystartede svampesamlere samt beskrivelser af fem gode spisesvampe med omtale af forvekslingsmuligheder.

Udover de mange flotte svampe byder efteråret også på stærke og flotte farver i trækronerne. Navnlig kirsebær, bøg og løn lyser op.  Alle farver fra rød, orange til gul dominerer i skovene, så det næsten ser ud, som om skoven står i flammer.

Løvfaldet står på over mange uger, men topper normalt fra midt i oktober til først i november.  Så tag ud og oplev de flotte farver, inden træerne smider bladene og gør sig klar til den barske vinter.

Læs mere om turmulighederne i vores naturguider.

God fornøjelse!


undefined
Stor trompetsvamp dukker ofte først op i oktober. Den velsmagende spisesvamp findes mest i næringsrige bøgeskove og er ikke så almindelig på Bornholm. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

 

undefined
En god, fast karljohan. Karljohannen er almindelig i Bornholms skove, og kan dukke op i både løv- og nåleskove fra midt på sommeren til først i november. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

Kontakt

Michael Stoltze

Naturformidler
Bornholm

Stine Kure

Natur- og kulturformidler, praktikant
Bornholm