Fornem udpegning af Thagaards plantage

17-10-2016

Forsøgsplantagen fra 1817-1820 har fået status som et ”unknown wonders of the world”

Thagaards plantage med sine krogede løv- og nåletræer.

Rejseguiden Atlas Obscura har udarbejdet en liste med verdens forunderlige turistseværdigheder, som ikke udgør velkendte seværdigheder som f.eks. Den Lille Havfrue eller Kronborg Slot. I Danmark er der udpeget 52 seværdigheder, hvoraf de 6 er på Naturstyrelsen naturarealer.

Ved Naturstyrelsen Thy er Thagaard Plantage blevet udvalgt som en ukendt seværdighed, på baggrund af sandflugten og det knudrede skovlandskab, som blev resultatet af forsøgsplantningen fra 1817-20. Guiden opfordrer til, at man tager ud og besøger den unikke og uhyggelige skov med de næsten 200 år gamle og krogede nåle- og løvtræer.

Sandflugten fandt sted langs Jyllands vestkyst fra omkring 1450 til 1800. Det skyldes dels et kold og blæsende klima, men også at befolkningen drev rovdrift på det sparsomme plantedække ved at høste foder, brændsel og tagmateriale fra klitterne. Kongen udstedte allerede i 1539 bestemmelser for bekæmpelse af sandflugten, men først i 1792 kom den egentlig sandflugtslov. Thy var så hårdt ramt af sandflugten at alle sogne måtte bidrage. Dette var springbrættet til Thagaard Plantage.

In an age where everything seems to have been explored and there is nothing new to be found, we celebrate a different way of looking at the world (citat Atlas Obscura)

Atlas Obscura blev grundlagt i 2009 og er et samarbejdsprojekt, hvor rejsende overalt i verden kan bidrage med indberetninger af de særlige, men endnu ukendte rejsemål. Formålet er at give endnu flere muligheden for en helt særlig oplevelse langt fra de traditionelle rejseguider turistseværdigheder.

Atlas Obscura om Thagaards Plantage

Naturstyrelsen Thys folder om Thagaard Plantage

Kontakt

Morten Brown Stummann

Forstfuldmægtig