Kongskilde Naturcenter - ny formidling ved Tystrup Sø

24-10-2016

Naturstyrelsen har nu indgået kontrakt med udstillingsdesignerne Kvorning design & kommunikation, som skal lave en ny udstilling på Vandmøllen ved Kongskilde tæt på Tystrup Sø syd for Sorø.

Kongskilde Friluftsgård syd for Sorø er solgt og Naturstyrelsen flytter over på den anden side af Skælskørvej og indretter offentlig udstilling i Vandmøllen. Naturvejleder Kirsten Blicher Friis fra Parnas flytter med og indretter desuden naturskole i det gamle bageri. Naturvejledningsaktiviteterne i samarbejde med Sorø Kommune og Friluftsrådet fortsætter derfra.

Vandmøllen gennemgår nu en renovering for at være klar til en ny og spændende udstilling.

”Vi glæder os meget til samarbejdet med Kvorning. De har givet os et spændende tilbud med både moderne og klassisk formidling indenfor natur og historie. Publikum bliver inviteret med til at bidrage til udstillingen, og der bliver noget for både børn og voksne. Kongskilde byder på mange spændende fortællinger om landskab, natur og historie, og vi glæder os til, det bliver foldet kreativt ud i vores nye naturcenter”, fortæller projektmedarbejder Elly Andersen.

Det første, der møder én i den nye udstilling, er et stort friluftskort med forslag til ture i området. Turene bliver mærket op, så det er let at følge dem. Kongskildeområdet er et perfekt udgangspunkt for cykelture, vandreture, kanoture og stille stunder med fiskestang. Friluftskortet indbyder til at komme ud i området.

Vandet har altid været et omdrejningspunkt ved Kongskilde. Is og smeltevand dannede det bakkede landskab og søen for 20.000 år siden. Vandet gjorde det muligt at drive mølle og bageri. I dag giver vandet masser af friluftsoplevelser og ikke mindst er det levested for et rigt dyreliv.

Naturstyrelsen bruger ca. 1,5 mio. kroner på at renovere Vandmøllen og lave ny udstilling. Regerings Naturpakke har spædet ekstra til, så det nu er muligt at indrette en moderne udstilling med særlig fokus på vandet i området. Bidraget til naturcentret er et af over 150 natur- og friluftsprojekter, der nu bliver gennemført i statens skove og andre naturområder, som Naturstyrelsen forvalter.

I alt bliver der gennemført Naturpakke-projekter for 30 mio. kroner, og langt størstedelen af projekterne bliver afsluttet i år.

Vandmøllen renoveres