Pigsvampen – en god og lækker begyndersvamp

24-08-2017

Lige nu er sæsonen for pigsvampe gået ind. Pigsvampen er ligesom kantarellen en god svamp at samle, hvis man ikke har den store erfaring med at finde svampe.

Pigsvampen kendes især på de mange små pigge på hattens underside. På større svampe kan de blive helt op til en centimeter lange. Foto: Georg Ask Marker, Naturstyrelsen.

Pigsvampen er en lidt ukendt svamp, og det er formentlig også derfor, mange lader den stå, når de støder på den. Men der er tale om en rigtig god begyndersvamp, fordi den er meget svær at forveksle med andre svampe. Og så smager den godt, og kan ofte findes i store mængder.

Pigsvampen kan især kendes på, at undersiden af hatten har massevis af små, hvide pigge, som på større svampe kan være helt op til en centimeter lange. Hatten er oftest mellem 5 og 10 centimeter og er uregelmæssigt bølget i kanten. Den kan variere i farve fra næsten hvid til rødgul. Ofte findes den i større klynger, og da der er godt med gods i pigsvampen kan en enkelt af disse klynger ofte give nok til et helt måltid.

Svampen vokser gerne i bøgeskov, og her på Bornholm kan man især finde den i Almindingens bøgebevoksninger, men man kan også være heldig at finde pigsvampe i anden løvskov og i nåleskov. I Naturstyrelsens skove på Bornholm må du altid samle svampe i skovbunden, så længe det er til eget brug. I private skove er reglerne mere restriktive. Her må du færdes fra kl. 7 til solnedgang og kun på veje og stier, og ophold må ikke finde sted indenfor 150 meter fra beboelses- og driftsbygninger.

Læs mere om svampejagt

Pigsvampens hat er uregelmæssigt bølget i kanten. Foto: Georg Ask Marker, Naturstyrelsen.

Piggene under hatten skal børstes eller gnubbes væk inden tilberedningen. Foto: Georg Ask Marker, Naturstyrelsen.

Pigsvampene står ofte i større klynger. En klynge som den på billedet kan give rigeligt til et helt måltid. Foto: Georg Ask Marker, Naturstyrelsen.

Tilberedning af pigsvampe

Pigsvampen skal tilberedes før den smager godt – rå er den bitter. Når først bitterheden er stegt væk, smager den hen i retning af kantarel, men er ikke helt så kraftig i smagen og kødet er meget fastere. Inden tilberedningen skal piggene fjernes ved at gnubbe eller børste dem af.

To nemme og hurtige opskrifter med pigsvampe

Pigsvampesauce

En simpel men smagfuld sauce, som passer til alt fra vildt til kylling.

Ingredienser:

 •          30 g smør
 •          ¼ liter fløde
 •          1 stort løg
 •          300 gram rensede pigsvampe
 •          Mel til jævning
 •          Salt og peber

Fremgangsmåde:

Skær løget i små tern, og svits det i smørret på en sauterpande eller i en gryde. Tilsæt pigsvampene – hvis de er store kan de skæres eller brækkes i mindre stykker inden. Steg svampene med i 5 minutter og tilsæt derefter fløden. Lad fløden koge op og jævn saucen og smag til med salt og peber. Saucen passer til både vildt, svinekød, oksekød og fjerkræ.

Pigsvampesuppe

En nem og hurtig suppe, som kan serveres som et selvstændigt måltid sammen med brød eller som en forret.

Ingredienser:

 •          50 g smør
 •          ¼ liter fløde
 •          1 liter kyllingefond
 •          2 løg
 •          500 g rensede pigsvampe
 •          Salt og peber

Fremgangsmåde:

Varm kyllingefonden op. Skær løgene i små tern og svits dem i smørret i en gryde. Tilsæt pigsvampene – hvis de er store kan de skæres eller brækkes i mindre stykker inden. Steg svampene med i 5 minutter og tilsæt derefter kyllingefonden. Lad suppen koge i 10-15 minutter. Hæld fløden i, og lad den koge op. Smag til med salt og peber. Serveres alene eller med skiver af et godt brød.


Rensede pigsvampe klar til tilberedning. Foto: Georg Ask Marker, Naturstyrelsen.