Kameler med kamille

31-05-2017

Der vokser en smuk og helt speciel slags kamille på de bornholmske kystklipper. Blandt andet på Kamelhovederne og Løvehovedet ved kysten nedenfor Hammershus. Den storblomstrede strandkamille blomstrer i juni.

Den storblomstrede strandkamille på Løvehovedet. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

Storblomstret strandkamille og orange lav på Løvehovedet. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

Når man besøger den bornholmske klippekyst i juni, kan man ikke undgå at bemærke de mange snehvide ”margueritter”, der gror mere eller mindre utilgængelige steder i klippesprækker.

Det er dog ikke almindelige margueritter (okseøje), men strandkamille, som optræder i en særlig storblomstret og sukkulent form i de bornholmske klipper. Lokalt har den længe været kaldt for ”arktisk kamille”, og mange har sikkert hørt om planten under bådturene fra Hammerhavnen langs den stejle klippekyst ved Hammershus og Slotslyngen. Skipperen plejer nemlig at gøre opmærksom på de snehvide blomster, der lyser op på selv de stejleste steder.

Den specielle plante kan vokse på klipper, blot der er den mindste sprække, og den tåler fint at blive overdænget af bølgernes brus i stormvejr. Et af dens mest påfaldende voksesteder er Kamelhovederne. ”Kamelerne” har hvide blomster om halsen, hvis man ser godt efter i juni. På ryggen af klippefremspringet Løvehovedet lige nord for Kamelhovederne vokser der også masser af den fine kamille. Kyststien går lige forbi, og det er værd gå ud på klipperne og se nærmere på planterne i blomstringstiden.

Den storblomstrede strandkamille har nemlig sin helt egen besynderlige måde at springe ud på: Blomsterne er lysegrønne og åbne før, de springer rigtigt ud. I starten er randkronerne blot bittesmå, grønne ansatser, men de vokser sig gradvist større og skifter farve fra grøngule til hvide, indtil de til sidst er helt udvokset og skinnede hvide. Blomsterne (der er virkeligheden er ”kurve” af mange, små blomster) er op til seks centimeter i diameter.

Den smukke kamille er en af de plantearter, der karakteriserer naturtypen kystklipper, som er beskyttet efter EU's regler. Naturstyrelsen har derfor pligt til at beskytte klipperne og det tilhørende plante- og dyreliv.
Kamelhovederne og Løvehovedet (pynten, der ligner forkroppen af en liggende løve til venstre) er voksteder for den storblomstrede strandkamille. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).Den ene "kamel" med kamilleblomster om halsen. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

Kontakt

Michael Stoltze

Naturformidler
Bornholm