Kystbefæstningsstien ved Sletterhage er indviet

08-05-2017

Kystbefæstningsstien på 3.6 kilometer løber rundt til de bedst bevarede anlæg fra 2. verdenskrig ved Sletterhage. Her kan du opleve både Tyskertårnet, der tidligere fungerede som radartårn og en kanonstilling, der aldrig fik den store kanon den var tiltænkt.

Næste gang du kommer til Helgenæs og besøger Sletterhage Fyr, så venter der dig en positiv mulighed for at opleve det fantastiske landskab med de stejle kyster. Foreningen Sletterhage Fyrs Venner har nemlig etableret en sti i området, der formidler hvorfor de tyske tropper var ved Sletterhage under 2. verdenskrig.

undefined

På kanten af kystskrænten op mod Tyskertårnet.

De fleste ved sikkert at Tyskerne befæstede Jyllands vestkyst med store bunkere. Men også østkysten blev befæstet med mindre anlæg. Ved Sletterhage havde den tyske krigsmarine allerede i efteråret 1943 opført et radaranlæg til overvågning af skibs- og flytrafikken i det nordlige Storebælt samt indsejlingen til Århus Havn.  

undefined

De sidste stejle meter op til det tidligere radartårn.

Formidlingen af historien forgår gennem en ca. 3.6 kilometer lang vandretur. Ved 6 forskellige lokaliteter er det muligt, at se rester af anlæg fra besættelsestiden. Anlæggene omfatter både ammunitionsbunkere, kanonstillinger, vandbrønde, radar mv. 

Efter krigen er de fleste af anlæggene blevet fjerne eller er groet til med græs og buske. Derfor er resterne af anlæggene næsten usynlige for det uøvede øje, men med de nye informationstavler kan man gå rundt i bakkerne ved kysten og få et indtryk af hvordan det så ud under krigen.

undefined

Kanonstilling uden kanonen.

Kystbefæstningsstien er skabt i et samarbejde mellem Sletterhage Fyrs Venner, Naturstyrelsen og med økonomisk støtte fra Tved Sparekasses Fond.

 

Du kan læse mere om Kystbefæstningsstien på Sletterhage Fyrs Venners hjemmeside.

Du kan også finde mere Sletterhage i den digitale guide for Helgenæs.