Farlige træer bliver hoteller for spætter og biller

22-11-2017

Bladene faldet af træerne, så nu er der plads til at vi igen i år kan få beskæringseksperterne op i trætoppene, og beskære kronerne af gamle træer langs offentlige veje i skovene omkring Silkeborg.

 

Hvorfor gør vi det?

Når træer bliver gamle kan de blive svækkede af sygdom og svampe, i denne periode kan de uden varsel vælte, og være til fare for de som færdes på skovvejene. Hvert år kører Naturstyrelsen ud og kigger på de gamle træer langs vejene og vurderer tilstanden og sikkerheden omkring dem. Det er altså for vores alle sammen sikkerheds skyld, så en tur i skoven ikke behøver at være med livet som indsats.


Der er flere mulige behandlinger for et træ, når det er blevet gammelt og svækket. Naturstyrelsen arbejder med to; den første mulighed er at fælde træet og lade det ligge på jorden hvor det bliver levested for insekter og svampe. Den anden mulighed er at topkappe træerne, altså at beskære trækronen til det minder om en stumtjener, og lade træet være et stående hjem for insekter, svampe og spætter. Det er kun langs vejene at svækkede træer beskæres eller fældes. Svækkede træer der står inde i bevoksningerne får lov at dø naturligt