Invitation til 50 års jubilæum i Orkanskoven

11-10-2017

Tirsdag eftermiddag den 17. oktober 2017 er det præcis 50 år siden, det blæste op til storm på Bornholm. Det blev til fuld orkan med stærke vindstød, der skabte massive ødelæggelser. I dele af Almindingen væltede næsten alle træer. Orkanskoven har siden katastrofen ligget helt urørt hen for at dokumentere, hvordan skoven genetablerer sig af sig selv. Orkanskoven er Danmarks eneste officielle "monument" over Oktoberstormen i 1967.

I anledning af 50-året inviterer Naturstyrelsen offentligheden og pressen på tur til skoven på den selve dagen - 17. oktober kl. 15.30. Tilmelding er ikke nødvendig.

Væltede, men stadig levende bøge i Orkanskoven. 17. oktober 2017 er det 50 år siden, orkanen væltede skoven, der siden har fået lov til at passe sig selv. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen).

Invitation til Orkanskovens 50 års jubilæum

Tirsdag eftermiddag den 17. oktober 2017 er det præcis 50 år siden, det blæste op til storm på Bornholm.

I løbet af aftenen og natten tiltog vinden til fuld orkan, over 32,6 meter i sekundet i middelvind, med kraftige vindstød. Udstyret til måling af vindstød var ringe i 1967, men meteorologerne vurderer, at der var vindstød på op omkring 50 meter i sekundet (180 km i timen), hvor orkanen var stærkest. Det var den blandt andet på Bornholm.

Orkanen førte til omfattende ødelæggelser. På Bornholm blev én person dræbt af en mur, der væltede, og stort set alle huse og gårde på landet blev skadet. På mange gårde blev hele længer jævnet med jorden. Og i skovene faldt både nåletræer og løvtræer i titusindvis. Jorden var blød af regn, og løvtræerne havde stadig fastsiddende løv. Derfor blev bøgene revet op med rode. På de højst beliggende dele af Almindingen vest og nordvest for Rytterknægten slog orkanens vindstød som en hammer, der væltede næsten alle træer.

Ved højdedraget ”Skadekrogen” nordvest for Rytterknægten stod en plantet bøgeskov fra 1878. Her væltede orkanen over 90 % af træerne. Og her besluttede statsskovvæsenet på opfordring fra dendrolog Søren Ødum at etablere et ”videnskabeligt iagttagelsesområde”, hvor man skulle følge skovens naturlige regeneration efter uvejret.

Området, der er på 3,8 hektar, har siden ligget urørt hen som forskningsområde og levende monument over orkanen. To andre arealer, som på samme tid blev udlagt på Sjælland, er siden inddraget i almindelig skovdrift. Okanskoven, som fik sit nuværende navn i 2015, er således det eneste skovareal, det har ligget urørt hen siden orkanen i 1967. Sporene fra orkanen er stadig meget tydelige, blandt andet fordi de fleste væltede bøge stadig lever. Deres østvendte rødder brækkede nemlig ikke, men bøjede bare 90 grader, da træerne faldt. Rødderne fungerede, og derfor satte træernes opadvendte sidegrene blade igen i 1968, og de har siden vokset sig store som master på skibe. Ud over disse levende ”mastertræer” ligger mange levende stammer, der er udhulede, som var det kanoer eller stammebåde. Det skyldes, at stammernes oversider blev skoldet af solen de første år, så den levende bark døde og blev angrebet af råd ovenfra. Disse ”kanotræer” er meget påfaldende i dele af Orkanskoven.

I anledning af 50-året for orkanen inviterer Naturstyrelsen offentligheden og pressen på tur til Orkanskoven. Turen starter fra P-pladsen ved Arboretet (overfor Segenhus, Segenvej 37) i Almindingen kl. 15.30. Turen varer omkring halvanden time, og tilmelding er ikke nødvendig. Biolog og naturformidler Michael Stoltze fra Naturstyrelsen Bornholm er guide. Desuden deltager biolog, forsker og forfatter Flemming Rune, som vil fortælle om de undersøgelser, der er udført i skoven siden 1967.

Læs og se mere om Orkanskoven her:

Artikel på Naturstyrelsen Bornholms hjemmeside: http://naturstyrelsen.dk/lokale-enheder/lokale-nyheder/2015/jan/orkanskoven-fra-1967/
Film (Flemeing Rune): https://www.youtube.com/watch?v=NHbD044SIvs
Essay (Michael Stoltze):  https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/i-orkanens-slipstroem
Levende "kanotræer" i Orkanskoven. (Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen). 

 

 

 

Kontakt

Michael Stoltze

Naturformidler
Bornholm