Naturoplevelser for hele familien i juleferien

20-12-2018

Juleferien er en god lejlighed til at komme ud og opleve naturen.

Dekorativ fuglekugle lavet af en fyrrekogle fra skoven

Juleferien er for mange lig med julehygge inden døre og masser af god mad. Men det kan også være en stor fornøjelse at tage med familien ud i skoven i de korte vinterdage. For selvom vinteren for nogle kan være en træls tid med mørke dage og mørke farver i naturen, kan man sagtens finde mange spændende ting på en tur ud i naturen.

F.eks. kan man tage en tur i skoven og kigge efter dyrespor. Her kan man virkelig tage Sherlock Holmes hatten på og følge dyrenes færden i naturen. Dyrespor er meget andet end blot fodspor. Ekskrementer i skovbunden, hårtotter i tjørnekrat og gnavemarker i træernes bark kan bruges til at bestemme, hvilket dyr der har været forbi. Man kan lære mere om dyrespor på Skolen-i-Skoven.

Man kan også tage en tur i skoven for at samle nedfaldne gran- og fyrrekogler for at lave sine egne fuglekugler. Fuglekuglerne laves ved at binde en bomuldssnor el.lign. i koglen, og sænke den ned i en varm blanding af palmin- eller svinefedt og fuglefrø. Ved at lave fuglekuglerne selv kan man helt undgå brug af plastik.

Hvis man hænger fuglekuglerne op udenfor sit vindue, kan man nyde synet af alle de dejlige og farverige fugle, der ikke trækker syd på henover vinteren. Rødhals, blåmejse, grønsisken er bare nogle af dem, der kan ses på denne tid af året. Hvis man har et udendørs juletræ eller et andet træ, kan man hænge fuglekugler på dette som udendørs julepynt.

De vilde fugle i Danmark kan dog sagtens klare vinteren uden fodring. Så ophæng af fuglekugler er mest til glæde for os mennesker, der ønsker at opleve fuglene.

Du kan finde mere inspiration til oplever i naturen i juleferien og resten af vinteren på Naturstyrelsens hjemmeside.

Skal appetitten til den gode julemad skærpes byder Naturstyrelsen Thy velkommen på talrige afmærkede vandreture af forskellig sværhedsgrad, 5 MTB-ruter og et stort antal afmærkede cykelruter til både dagsture og længere forløb inkl. primitive overnatningsmuligheder undervejs. Dertil kommer et utal af muligheder for vandring langs havet. Folk der gerne vil benytte juleferien til at besøge et af statens skov- og naturarealer kan få et overblik over de mange forskellige muligheder på Udinaturen-kortet eller ved at benytte de digitale naturguider på hjemmesiden.

Naturstyrelsen Thy ønsker alle en god jul og godt nytår.

Kontakt

Morten Brown Stummann

Forstfuldmægtig

Thomas Wessel Fyhn

Skovfoged