Frivillige planter æbletræer i Geding Skov

29-01-2018

Ny æblelund plantes til glæde og gavn: Et godt samarbejde mellem borgerne i Geding og Naturstyrelsen Søhøjlandet, sikrede at der blev skabt et nyt friluftsrum i skoven.

Beboerne i Geding, en lille by ved Århus, har udviklet deres eget projekt for at gøre deres nye skov mere brugervenlig. 

Projektet startede i sommer, med at borgerne i Geding, ved Aarhus, tog kontakt til Naturstyrelsen, fordi de ønskede bedre faciliteter på den store græsmark som er en del af Naturstyrelsens skovrejsning nord for Geding.
Det førte til et møde, hvor fem borgere fra Geding og Naturstyrelsen Søhøjlandet mødtes og drøftede de forskellige ønsker, som borgerne havde. Borgerne havde selv lavet et udkast til hvordan arealet skulle udnyttes. Ud fra deres skitse udarbejdede Naturstyrelsen en mulig plan for en frugtlund, med en lille bålplads og to bord/bænkesæt.

Da både naturstyrelsen og borgerne i Geding var tilfredse med planen blev der aftalt en dato, hvor de frivillige fra Geding i samarbejde med naturstyrelsen skulle mødes og plante de i alt 70 frugttræer og buske.

På dagen mødte 20 borgere fra Geding op, ung som gammel, for at give en hånd med til projektet.
Solen hang lavt på en skyfri himmel i det ellers kolde november vejr. Alle havde lyst til at bidrage til projektet, en beboer stillede sin gravmaskine til rådighed, nogle kunne grave, andre kunne plante og for dem som ikke var i stand til at deltage i det hårde fysiske arbejde, bidrog med hjemmebag og gløgg til det hårdt arbejdende folk. Stemningen var høj under arbejdet, og der blevet sludret på kryds og tværs.

Efter kun halvanden time var alle 70 planter i jorden, og Naturstyrelsens repræsentant tog afsted fra den ellers hyggelige forsamling som stod og så beundrende på deres eget værk, mens de drak et krus med varm gløgg.

 

De næste par år vil frugtlunden ikke syne af meget, men på længere sigt vil både borgere, bier og forbipasserende kunne nyde glæde af blomster, frugter, bær og nødder.
Frugttræerne og buskene har i forår og tidlig sommer smukke blomster, som vil fryde øjet af dem som passerer, men også bier og andre insekter vil have glæde af blomstringen.

I fremtiden kan borgerne i Geding og andre, gå i skoven og nyde et æble, og skulle der hænge et enkelt æble eller ti tilbage, er det til stor gavn for fuglene.