Pas på - Pastinak

27-07-2018

Lige nu er det højsæson for pastinak - skærmplanteplanten med de gule blomster, der vokser i de fleste grøfter og skovkanter.
Vestskoven er desværre ingen undtagelse og langs næsten alle veje og stier i området vokser den. Oven i købet er pastinak en af de få planter her i denne tørre sommer, som ser den ud til at klare sig fint.

Stor og flot er pastinak - men giftig

Pastinak sætter en dyb rod, og kan derfor få fat i vand dybt nede, så grøn og saftig ser den ud. Lige nu har den skærme med karakteristiske gule blomster.

Pastinak kan derfor virke fristende at plukke, men Naturstyrelsen advarer på det kraftigste om, at man lader være.

Heldigvis ligner den ikke umiddelbart andre planter i naturen, og den er derfor svær at forveksle med andre vildtvoksende planter.

Pastinak er giftig, og får man plantens saft på sig, udløser sollys en voldsom allergisk reaktion, der ligner en skoldning med kogende vand.

Den op til to meter høje skærmplante er i familie med bjørnekloen og indeholder ligesom den, giftstoffet furanocumarim.

Det er særligt her under den kraftige sol, man skal passe ekstra meget på, da det er Solens stråler, der aktiverer giften, og som kan resultere i et smertefuldt udslæt. Fuldstændig som hvis man får saften af bjørneklo på huden. Heldigvis indeholder saften fra pastinak ikke så meget aktivt giftstof, så reaktionen er ikke så voldsom som ved kontakt med bjørneklo.

Er man uheldig at få saften fra den vilde pastinak på sig, er det vigtigt at skylle huden grundigt med vand.

Derudover skal man undgå at udsætte huden for sollys i op til en uge efter for at mindske risikoen for, at huden bliver rød, irriteret og fyldt med de væskefyldte blærer. Kontakt eventuelt din læge.