Hammershus Besøgscenter får Tømrerprisen

12-06-2018

Entreprenørerne og arkitekterne bag Hammershus Besøgscenter modtog i dag Tømrerprisen 2018 for brugen af bornholmsk egetræ til besøgscenterets tagflade og bro.

Taget på Hammershus Besøgscenter udgøres af en 1400 m2 tagflade af egeplanker som er åben for publikum så den fungerer som en stor udsigtsplatform og som forbindelse mellem stierne omkring centeret. Og det er netop dette arkitektoniske greb som belønnes med Tømrerprisen:

”Prisen gives for at lade bornholmsk egetræ spille den synlige hovedrolle i det nye besøgscenter på en måde, så alle byggematerialer klæder hinanden og tilsammen danner et besøgscenter, der virker indbydende på gæsterne, og tilfører en lang række nye oplevelser for de besøgende,” skriver priskomiteen i sin begrundelse.

To måneders egetræ
Egetræet som er brugt til arbejdet er fældet lokalt i den bornholmske statsskov Almindingen og er skåret op på det lokale Østerlars Savværk.

”Træerne blev plantet af mine forgængere for mellem 70 og 80 år siden og der er brugt ca. 400 kubikmeter råtræ til tagfladen og til broen hen over Mølledalen. Det kan jo lyde som meget store mængder, men Naturstyrelsens arealer på Bornholm producerer faktisk så meget egetræ, at det kun svarer til hvad der sker af tilvækst på lidt under to måneder,” fortæller skovrider Søren Friese, Naturstyrelsen Bornholm.

Tømrerprisen uddeles af Københavns Tømrerlaug og årets pris deles mellem hovedentreprenøren Nordbornholms Byggeforretning, Arkitema Architects i samarbejde med professor Christoffer Harlang og Wissenberg Rådgivende Ingeniørfirma. Prisen blev uddelt ved en festlighed i besøgscenteret i dag.