Sådan færdes du sikkert blandt græssende dyr

21-06-2018

Naturstyrelsen giver gode råd til, hvordan besøgende færdes sikkert i de statslige skove og naturområder, hvor græssende dyr plejer naturen.

”Hold altid god afstand til dyrene”, ”Gå aldrig mellem voksne dyr og unger”, ”Gå stille og roligt gennem indhegningen”. Det er nogle af de råd, man fremover kan læse sig til på de skilte, Naturstyrelsen nu har sat op ved udvalgte stier, der fører igennem indhegninger med græssende dyr.

Skilt på låge

Bemærk også skiltet "Dyrenes ejer" - her kan du på silhuetten se hvilke dyr, der er i folden. I dette tilfælde er det kvæg.

Det sker som led i en informationsindsats, Naturstyrelsen lancerer for at gøre besøgende i de statslige skove og naturområder mere bevidste om, hvordan man skal færdes nær græssende dyr.

Rådene er udarbejdet i samarbejde med en række organisationer som Landbrug & Fødevarer, Friluftsrådet, Dansk Skovforening og Dansk Idrætsforbund. 

- Græssende dyr er nødvendige for at pleje naturen. Vi stiller krav til ejeren af dyrene om, at dyrene skal være rolige, og normalt er de ikke interesserede i at nærme sig mennesker. Men der kan opstå særlige situationer — eksempelvis hvor dyrenes moderinstinkter får dem til at optræde aggressivt mod hunde for at beskytte deres unger. Derfor er det vigtigt, at man ved, hvordan man skal gebærde sig, når man færdes i en indhegning med dyr, siger skovrider Claus Jespersen, Naturstyrelsen. 

Der går tusindvis af græssende dyr i de statslige skove og naturområder, og Naturstyrelsen har kun få gange oplevet, at det har givet anledning til alvorlige situationer. Sidste sommer blev en mand kvæstet af kreaturer under en løbetur i et af Naturstyrelsens naturområder i Midtjylland — og i efteråret blev en anden mand væltet omkuld og hans hund klemt ihjel af kreaturer i et indhegnet statsligt naturområde på Helgenæs.

- De nye skilte betyder, at vi bedre kan rådgive alle til at færdes sikkert i de indhegnede områder, hvor der går græssende dyr. I arbejdet med at udforme de nye råd har vi inddraget både repræsentanter fra landbruget og organisationer, der repræsenterer de mange danskere, der færdes i naturområderne dagligt, og som frit skal kunne færdes i vores fælles natur, siger Claus Jespersen. 

Langt størstedelen af de græssende dyr på de statslige skove og naturområder stilles til rådighed for naturplejen fra private forpagtere, og mens der på udvalgte statslige naturområder er dyr ude året rundt, bliver langt de fleste dyr sat på græs her i foråret, hvorefter de græsser frem til efteråret. 

Find mere information på Naturstyrelsens hjemmeside om, hvordan man færdes sikkert i indhegninger med fritgående dyr. 

Læs mere om færdsel i indhegninger:

http://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/regler-i-naturen/indhegninger/

 

 

Yderligere oplysninger:

Skovrider Claus Jespersen

Tlf.: 2249 6575

E-mail: Obfuscated Email

 

Skovfoged Mikkel Bornø Clausen

Tlf.: 2249 6588

E-mail: Obfuscated Email