Sådan færdes du sikkert blandt græssende dyr

28-06-2018

Naturstyrelsen giver gode råd til, hvordan besøgende færdes sikkert i de statslige skove og naturområder, hvor græssende dyr plejer naturen.

Arkivbillede af græssende kreatur ved Nors Sø

”Hold altid god afstand til dyrene”, ”Gå aldrig mellem voksne dyr og unger”, ”Gå stille og roligt gennem indhegningen”. Det er nogle af de råd, man fremover kan læse sig til på de skilte, Naturstyrelsen nu sætter op ved udvalgte stier, der fører til indhegninger med græssende dyr.

Naturstyrelsen Thy har opsat skilte ved Svinklovene i Svinkløv Plantage, hegningen øst for badepladsen ved Nors Sø i Vilsbøl Plantage og 9 andre lokaliteter.

Græssende dyr er nødvendige for at pleje naturen. Vi stiller krav til ejeren af dyrene om, at dyrene skal være rolige. Normalt er de ikke interesserede i at nærme sig mennesker, men der kan opstå særlige situationer — eksempelvis hvor dyrenes moderinstinkter får dem til at optræde aggressivt mod hunde for at beskytte deres unger. Derfor er det vigtigt, at man ved, hvordan man skal gebærde sig, når man færdes i en indhegning med dyr,

fortæller specialkonsulent Claus Rasmussen fra Naturstyrelsen Thy.

Der går tusindvis af græssende dyr i de statslige skove og naturområder, og Naturstyrelsen har kun få gange oplevet, at det har givet anledning til alvorlige situationer. Sidste sommer blev en mand kvæstet af kreaturer under en løbetur i et af Naturstyrelsens naturområder i Midtjylland — og i efteråret blev en anden mand væltet omkuld og hans hund klemt ihjel af kreaturer i et indhegnet statsligt naturområde på Helgenæs.

Opsætningen af skiltene sker for at forhindre lignende ulykker i fremtiden. En tolkning af ulykkerne pegede på, at de skyldtes manglende viden om, hvordan man skal gebærde sig blandt husdyr. Langt størstedelen af de græssende dyr på de statslige skove og naturområder stilles til rådighed for naturplejen fra private forpagtere, og mens der på udvalgte statslige naturområder er dyr ude året rundt, bliver langt de fleste dyr sat på græs sidst på foråret, hvorefter de græsser frem til hen på efteråret.

Læs mere om færdsel i indhegninger

 

Kontakt

Claus Rasmussen

Specialkonsulent