Naturstyrelsen fælder store douglasgraner i Sønderskoven

15-03-2018

Specialordre til renovering af kongelig slot kommer fra Silkeborg

 

Mandag rykkede skovarbejderne ind i Sønderskoven, i området ved Kongestolen, hvor Naturstyrelsen fælder 15 meget store douglasgraner. Derudover bliver der fældet fire store douglasgraner ved Tyges Mose - også i Sønderskoven. De store douglasgraner fra Sønderskoven ved Silkeborg skal sammen med douglasgran fra Rold Skov bruges til restaurering og udbygning af Nyborg Slot.

Leverancen omfatter ca. 30 store træer, som hver især er over 45 meter i højden og omkring en meter i diameter. Naturstyrelsen Søhøjlandet bidrager med 2/3 af tømmeret, mens Naturstyrelsen Himmerland leverer resten. 

Træernes dimensioner er så store, at de moderne skovningsmaskiner ikke kan være med. Arbejdet udføres i stedet manuelt med motorsav af to skovarbejdere. 

Douglasgranerne står i en del af skoven, som er udpeget til at overgå til urørt skov om nogle år. I en overgangsperiode fælder Naturstyrelsen udvalgte træer for at finansiere overgangen til urørt skov. Naturstyrelsen fjerner ikke alle de store monumentaltræer, men tynder blot ud i dem, så der bliver mere plads til hjemmehørende arter i fremtidens urørte skove. ”I Naturstyrelsen er vi glade og stolte over, at kunne levere træ til et nationalt klenodie som Nyborg Slot. Selvom vi fælder nogle af de store træer nu, så vil der være store douglasgraner i bevoksningen i mange af år endnu, bl.a. findes Danmarks højeste træ i bevoksningen, og den fælder vi altså ikke”, siger skovfoged Thorbjørn Nørgaard. 

Når træerne er fældet og opskåret, skal de lagres 1,5 år under halvtag på savværket.

 

Nærmere oplysninger:

Skovfoged Thorbjørn Nørgaard tlf 40280571