Blomsterne trodser kulden

15-11-2018

Selv om efteråret nu for alvor har gjort sit indtog på Bornholm, kan man faktisk stadig finde blomster ude i naturen helt ind i vintermånederne.

Bellis (tusindfryd) mellem kirsebærblade. Bellis kan blomstre hele vinteren i mildt vejr. (Foto: Michael Stoltze).

På åbne naturarealer ved sydvendte kyster, blandt andet i Arnager Bugt, og i det åbne, græssede og ryddede landskab omkring Hammershus og Hammersholm, er der blomster hele efteråret og ind i vintermånederne, hvis det er mildt.

Det er mest plantearter, der har deres hovedblomstring i højsommeren, som får en reprise - især efter et år som i 2018, der har været præget af varme og tørke. Væden og den mindre fordampning i det sene efterår får planterne til at vokse igen, sætte blomsterknopper og blomstre, selv om udsigten til at blive bestøvet og kunne producere modne frø er dårlig. Det kunne jo være, så planterne forsøger sig forsigtigt mod alle odds - særligt hvis de har været hærget af tørke og ikke har haft succes med formeringen om sommeren.

Den sene blomstring fremmes også på arealer, hvor vegetationen har været slået eller græsset gennem året. I Arnager Bugt, på Hammershusklippen, på Hammeren og langs Cirkelstien ved Hammersholm er det en sport at søge efter de sene blomster i oktober til december. Med lidt held og dygtighed kan man let nå op på over 10 arter. Her er et udvalg af dem, man ofte kan finde. De minder trods kulden lidt om sommer.

God fornøjelse!

Liden klokke ved Hammersholm. Planten  blomstrer ofte langt ind i november. (Foto: Michael Stoltze).


Rødkløver, Danmarks officielle nationalblomst, kan stå i fuldt flor helt frem til juletid, hvis det er mildt. (Foto: Michael Stoltze).


Den indførte rød tandbæger - et af de levende fortidsminder på Hammershus. Blomstrer lige til frosten for alvor kommer. Ofte langt ind i december. (Foto: Michael Stoltze).

Almindelig kongepen ved Cirkelstien ved Hammersholm. (Foto: Michael Stoltze).


Farvegåseurt (til venstre) og gederams (til højre) på den sydvendte skrænt i Arnager Bugt. Hvis der ikke kommer frost ved kysten, kan planterne blomstre helt frem til først i december. (Foto: Michael Stoltze). 


Røllike ved Hammershus. Kurveplanten med de små, hvide blomsterkurve i skærme, kan blomstre langt ind i vinteren. Hver kurv rummer 10-12 blomster. (Foto: Michael Stoltze).


Blåhat i knop på Hammeren i november. (Foto: Michael Stoltze).