Færre svampe på grund af tørken

27-09-2018

Efter lidt regn i august fortsatte sommerens varme og tørke på Bornholm langt ind i september. Derfor er der væsentligt færre svampe dette efterår end normalt – og særligt sammenlignet med 2017 som var et utrolig godt svampeår på grund af meget nedbør.

I år er det langt fra så nemt at fylde svampekurven, som det var i 2017, hvor dette foto af en kurvfuld rørhatte er taget. Foto: Michael Stoltze.

Det er nemlig blandingen af varme og regn i sensommeren som udløser svampenes fremvækst. Varme og sol får træer og buske til at producere masser af energirige sukkerstoffer og får nedbrydningen af dødt træ og andre døde plantedele til at gå stærkt. Det betyder, at svampene, som ikke kan lave fotosyntese, får masser at leve af. De lever nemlig af nedbrydningsprodukter fra døde plantedele og af sukkerstoffer, som de får ved at vokse sammen med planterødder. Mange svampe har et intimt samliv med træer, hvor svampetrådene – selve svampen som lever under jorden – vokser ind i træets rødder hvor den får sukker. Til gengæld får træet vand og mineraler fra svampen.

Sol og varme er imidlertid ikke nok til at give en god svampesæson. Der skal også tilpas med regn til. De svampe, vi plukker på svampeturen, er ikke hele svampen, men blot deres sporespredende frugtlegemer. De kommer frem, når svampen "vækkes" med vand, og især i stort tal, hvis det sætter ind med masser af regn efter en varm sommer.


Der er få kantareller i år. De vokser langsomt og skal have masser af regn for at dukke op. Foto: Michael Stoltze.

Den smule regn der har været har lige akkurat været nok til at få svampene frem i åbne, gamle skove med et tyndt lag af vissent løv på skovbunden og i åbne lavninger. Her blev jordoverfladen vandet så dybt af augustregnen, at svampene er kommet frem. Men forekomsterne er meget lokale i modsætning til i den våde sommer 2017, hvor der allerede fra begyndelsen af juli var spisesvampe overalt i skovene.

Hvis der kommer megen regn i slutningen af september og frosten holder sig væk, kan det stadig nå at blive en god svampesæson i år. Det kræver dog, at oktober bliver lun og frostfri, og det er langt fra sikkert.


Tragtkantarellerne kommer tit meget sent på året og kan sagtens nå at dukke op 2018. Disse er fra november 2017. (Foto: Michael Stoltze).

Almindingen og statsskovene omkring Hammeren er et godt sted at finde de gamle, åbne skove og lavninger. I statens skove kan du også glæde dig over, at du må gå uden for stierne og samle svampe til eget forbrug. Man skal huske at tænke på andre skovgæster, og reglen er, at man maksimalt på samle, hvad man kan have i en almindelig bærepose eller svampekurv.

Husk at der findes giftige svampe, så du skal kun plukke en svamp hvis du er helt sikker på, at du kender den. Vi anbefaler, at bruge en god svampebog eller tage på tur med Bornholms Svampevenner, hvis du vil lære at genkende spisesvampene.

God svampetur! 

Læs mere om svampejagt i statens skove