Der ligger en sæl?

18-02-2019

Sæler på strande, moler og andre steder er som regel sunde og raske.

Arkivbillede af træt sæl, der lå ved Hanstholm havn og hvilede sig i februar 2016. Den havde det helt ok, omend den havde nogle mindre harmløse skader ved snuden, sikkert fra et garn, hvor den havde hentet sin middag. Den forsvandt i vandet fire timer senere.

Bestanden af både gråsæler (den store med hundesnuden) og spættet sæl (den lille med det runde hoved) har det godt i den vestlige Limfjord. Det betyder, at man kan opleve dem mange steder langs fjorden og ved Vesterhavet.

De kan ofte opholde sig på steder, hvor man måske ikke forventer de vil opholde sig: på havne, moler og andre steder, som vi mennesker forventer, er forbeholdt os. Langt de fleste af disse sæler er sunde og raske, de behøver blot et hvil. Sælerne er i dag meget trygge ved mennesker, da der ikke længere drives jagt på dem. Derfor flygter de ikke for enhver pris og slet ikke, hvis de er meget trætte. Sælerne kan også sagtens have mindre harmløse sår, og deres øjne kan ”løbe i vand”, når de ligger på stranden, men der er ingen grund til bekymring. Langt de fleste har et langt og godt liv foran sig.

Naturstyrelsen bliver ofte kontaktet af velmene mennesker, der har mødt en sådan sæl under deres tur ud i naturen. De pågældende mennesker kan ofte ikke forstå, at når de kommer igen nogle timer senere, så ligger sælen der stadig? Det skyldes, at Naturstyrelsens ansatte har vurderet at sælen ikke fejler noget, eller at den bør have en chance for at komme sig inden man skrider til eventuel aflivning.

Det er vigtigt for os at understrege, at det ikke er et udtryk for manglende vilje eller indsats, når sælen stadig ligger der nogle timer eller igen dagen efter, man har henvendt sig,

siger vildtkonsulent Tommy Hansen fra Naturstyrelsen Thy og tilføjer:

Sælerne er en del af naturen og blandt dem, som blandt alle andre dyr, dør der hver eneste minut dyr og mange på en måde, som vi mennesker finder ubehagelig. Men det er stadig en naturlig del af livet derude, og der findes ikke, som i nogle tv-serier, et udrykningshold, der kommer og redder dem.

Kontakt

Tommy Hansen

Vildtkonsulent