”Vi kan ikke komme ind - der er en prop i hullet!”

23-01-2019

I samarbejde med frivillige fra DOF Østjylland har Naturstyrelsen fået opsat redekasser til perleugler, natugler og vendehals. Men nu er der sat prop i kasserne til vendehals!

Vendehalskasse der p.t er lukket

I 2016 fik naturstyrelsen Søhøjlandet midler til at indkøbe redekasser til perleugle (40 stk), natugle (4 stk) og vendehals(10 stk). Desuden fik vi også foræret 5 kasser til hvinand/skallesluger af Jalmar Nielsen.

Kasserne blev derpå opsat af frivillige fra DOF Østjylland, der døbte sig selv ”Midtjysk ugleforsyning”.

Det fleste af kasserne blev sat op før ynglesæsonen 2016 og sidste i vinteren 16-17.

Skulle I finde en kasse på en skovtur kan den kendes på at der på er et bogstav og et løbenummer. P1, P2 osv. for perlegule, N1 osv. for natugle og V1 osv. for vendehals.

Spændingen var så, ville der komme noget i kasserne?

I foråret 2016 blev der så foretaget en inspektion af de, på det tidspunkt opsatte redekasser.

Via et kamera kunne man på en trådløs monitorskærm, se ind i de respektive redekasser.

Samtlige redekasser til vendehals viste sig at være beboet. Dog ikke af vendehals. I stedet fandtes ynglede blåmejse, musvit og spætmejse i kasserne. Uanset, at der ikke blev fundet vendehals i nogen af kasserne, er behovet for egnede redehuller til netop vendehals der stadig. 

Det var dog meningen vi gerne ville tilgodese netop vendehals, der er gået tilbage i Danmark. Vendehalsen er spætteart med fantastisk flot grå/sort/brun camouflagedrag. Den er trækfugl, der først ankommer sidst i april er problemet nok at på det tidspunkt er kasserne belagt. 

Vi vil gerne se, om vi kan få vendehals i også. Så nu har vi valgt at prøve at sætte prop i hullet og derved udelukke diverse mejser og så først åbne kasserne når vendehalsen ankommer.

Måske virker det, vi får se, men der er mening i at vi først sætter kasser op og derpå forhindrer fuglene i at komme ind.