Sommerfugle er også "trækfugle"

13-06-2019

Tidselsommerfuglen er en af de arter der trækker fra sydeuropa og så langt nord på som til Danmark.

Tidselsommerfugle. Foto: John Rieland

De fleste af os forbinder nok forårets og sommerens trækfugle med arter som nattergal, gøg og andre fugle, der hver med deres sang byder varmen og de lyse nætter velkommen. En anden ”fugl”, som man ikke umiddelbart tænker på som en trækfugl, er sommerfuglen tidselsommerfugl. Mange har måske det sidste stykke tid bemærket et ganske stort antal sommerfugle både i haver men i særdelshed på enge og overdrev med mange blomster. Tidselsommerfuglen er en af de arter der trækker fra sydeuropa og bl.a. så langt nord på som til Danmark. Det er ikke hvert år de optræder i så store tal som i år, hvor de netop nu på gode blomsterrige lokaliteter kan opleves i hundredevis.

Når de er kommet gælder det for dem om at få taget nærring til sig, parre sig, lægge æg for til sidst at dø. Den nye generation af tidselsommerfugle, når de først har været igennem hele forløbet æg-larve, vil kunne opleves sidst på sommeren, hvor de ofte søger nektar på f.eks. tidsler. De overvintrer ikke i Danmark men vil i løbet af efteråret trække sydpå.

Hvis du går en tur hvor f.eks. den høje blåviolette oksetunge blomstrer, og solen skinner lidt, er der rigtig god mulighed for at få nogle fine oplevelser med de smukke sommerfugle. Hvis du kigger godt efter er der også chance for at se en del forskellige bier og humlebier. Måske er du heldig at se en humlebisværmer. Den ligner næsten en kolibri, når den står stille i luften, men det er vingerne der er så hurtige mens den suger nektar fra blomsterne, at det ser ud som om den står stille.

Et godt sted at se både tidselsommerfugle og de mange andre forskellige arter der søger blomsternes nektar er i Naturstyrelsens naturområde Hovvig, der omfatter Nakke Skov, Slettemose og fuglereservatet Hovvig mellem Nykøbing Sj. og Rørvig. Her er både overdrev, enge og skovlysninger og netop her står oksetungen mange steder. Tag ud en dag med sol og find et sted hvor der er læ, så er der gode muligheder for at få nogle flotte oplevelser.

Læs mere om tidselsommerfuglen i artsleksikonet

Læs mere om naturområdet Hovvig

        Foto: John Rieland