Naturen er fyldt med lækre ramsløg nu

19-03-2019

På grund af den lune vinter er det lige nu, at de velsmagende ramsløg er klar til at blive plukket.
I Sønderjylland kan du finde dem flere steder bl.a. i Aabenraa Skovene eller i Arnkil Fredskov nord for Sønderborg.

Faktisk kan man på stille lune dage lugte løgene lang tid før man ser dem. De smukke grønne blade er langt fremme og de dækker skovbunden mange steder.

Tag en kurv eller pose med og pluk bladene. De kan bruges på mange forskellige måder i madlavningen f.eks. til en skøn ramsløgpesto, hvor du kan se opskriften nedenfor.

Hvis du vælger at tage til fx Arnkil, så prøv også en frisk gåtur rundt om græsarealerne på Arnkilsøre, der ligger op ad skoven. Her er der flotte udsigter, hvor de tre ”have" mødes nemlig Als Fjord, Augustenborg Fjord og Alssund. Samtidigt kan du se det nye vandhul, der lige er lavet til løvfrøerne, som begynder på deres højlydte kvækken om en god måneds tid.

Ramsløg vokser gerne i kystnære skovområder på fugtig bund og de kan udkonkurrere al anden bevoksning omkring dem, fordi de breder sig i store tætte bestande. Ramsløg kommer frem i februar-marts måned med langstilkede grønne blade. I maj måned blomstrer de med hvide stjerneformede blomster i skærme.

Ramsløgs botaniske navn er Allium ursinum. Allium betyder løg, ursinum betyder bjørn og på mange andre sprog indgår netop ordet bjørn i dens navn. Dette menes at skyldes at bjørne, når de vågner af vinterhi, gerne spiser af denne nyspirende grønne plante….
Ramsløg smager mildt af løg, purløg eller hvidløg, alt efter hvilke ganer der definerer dem. De kan bruges i al slags mad, hvor du ellers ville have brugt løg eller hvidløg. De kan spises både rå, kogte og stegte. Du kan fx bruge den friske ramsløg i en lækker pesto.

Ramsløg er en meget sund plante der indeholder langt mere c-vitamin end citroner. De siges at have en antibiotisk virkning og de skulle styrke immunforsvaret.

Vær opmærksom på, at ramsløgblade kan forveksles med de grønne blade på liljekonvaller og høsttidløs. Begge disse planter er yderst giftige. For at undgå forveksling, skal du knække bladene og dufte til saften. Dufter den af løg, så er det ramsløg, du har plukket.

Opskrift på ramsløgpesto:

  • 15 store ramsløgblade
  • 2 store spiseskefulde mandelmel
  • Saften af ½ citron
  • 50 g. groftrevet parmesanost
  • 3 spsk. Olivenolie


Hæld alle ingredienser i en blender og blend det til det er en ensartet masse. Smag til med salt og peber.
Denne opskrift giver ca. 1 dl. Pesto.