Skoven er festklædt

05-11-2019

Er man så heldig, at komme i skoven i dette efterår på en solskinsdag, så belønnes man i rigt mål med en sand eksplosion af flotte farver. Skoven står klædt i gule og gyldne farver.

Når træerne springer ud i foråret, så er bladene lysegrønne. Senere bliver de mørkere for til sidst, at blive helt mørke grønne. Det er grønkornene i bladene, der giver bladende denne farve. Grønkorn er vigtige i den proces, hvor bladene ved hjælp af sollys binder co2 og danner ilt og sukkerstoffer. Det sidste er byggesten i planternes opbygningen.

Landskabsbillede med gyldne blade i forgrunden.

Faktisk er der også gule farvestoffer i bladende – de såkaldte carotenoider, der blandt andet er kendt fra gulerødder.  De gule farver ses bare ikke, fordi den grønne farve er stærkere end de gule farver.

Når efteråret og vinteren nærmer sig, begynder træerne, at forberede sig til årets kolde periode ved, at trække næringsstoffer ud af bladende. Grønkornene kan ikke tåle dette og går dermed i opløsning. Når grønkornene nedbrydes træder de gule farver mere og mere frem. Dette ses ved, at bladene først bliver lysegrønne og langsomt skifter over i de gule og gyldne farver.

Nærbillede af egeblade i forskellige stadier af nedbrudte grønkorn.

Mange oplever, at dette efterår er skoven ekstra gylden, det skyldes to ting, dels har vi endnu kun haft sporadisk nattefrost, dels har efterårsblæsten ikke formået at rive bladene løs fra grenene. Kommer der en nat med hård frost, så vil man opleve at de resterende blade hurtigt falder til jorden.