Kør mountainbike i Kelstrup Plantage

08-11-2019

Rundt om på Naturstyrelsens arealer er der masser af mountainbikespor til fri afbenyttelse. Fx er der i Kelstrup Plantage tæt på grænsen et rigtigt fint spor.

3 MTB ryttere på vej i skovenVelkommen til MTB-sporet i Kelstrup Plantage

I Kelstrup Plantage, der ligger kun få kilometer nord for Kruså, kan man på sin mountainbike opleve den dejlige skov på stejle skrænter, dybe slugter, og flade sletter. Det er ikke tilfældigt, at der på stedet her, et areal der huser nogle af Danmarks flotteste randmorænebakker, er etableret et af Sønderjyllands flotteste MTB-spor. Her, hvor istiden for 18.000 år siden formede det landskab i ser i dag, findes et fortrinligt grusholdigt underlag med minimalt lerindhold, der gør at man køre på MTB-sporet året rundt med et minimum af vedligeholdelse. Istiden har formet landskabet således, at der i dag er gode op- og nedkørsler på et spændende varieret MTB-spor.

Hvor andre stiller cyklen væk for vinteren, møder folkene i Grænseegnens Mountainbikeklub (GMBK) troligt op og får pulsen op – selv i vinterhalvåret.

MTB-sporet i Kelstrup Plantage byder på tekniske udfordringer, flot natur og steder hvor pulsen kommer op. Sporets arkitektur er fra starten lavet med en maksimal udnyttelse af topografien, efter en opskrift, hvor MTB-kørerne efter hårdt arbejde op ad bakker, straks belønnes med en tilsvarende nedkørsel. Designet giver et godt flow, som tillader en god hastighed for den øvede MTB-kører og er overkommeligt at køre for den uøvede. Hen af vejen, har det været nødvendigt at lave forstærkninger, således at ruten ikke arbejder sig ud af det aftalte forløb. Sporet er på det gennemgående blå spor 6,7 km og tælles de røde og lidt svære sløjfer med, er der i alt ca. 8,5 km spor til rådighed.

Sporet findes i Kelstrup Plantage, med start fra parkeringspladsen på Stokkebrovej.

Sporet er nemt at finde fra alle retninger, fra A8 Kruså-Aabenraa køres mod øst 1,3 km på højre side, fra øst fra Hønsnapvej passeres Naturskolen efter ca. 600 m på højre side og ca 700 efter på venstre side er P-pladsen, hvor sporet starter. Der er mulighed for at komme til sporet fra nord på MTB, fra Holbøl og fra syd fra Kollund - kør da efter 54.876838, 9.431634 eller find Kelstrup Sporet på App'en Singletracker. 
Kunne du tænke dig at komme i kontakt med Grænseegnens Mountainbikeklub (GMBK), kan man læse mere på http://gmbk.dk/

Vidste du, at Naturstyrelsen på landsplan lægger skovbund til mere end 700 kilometer mountainbikespor?

Mountainbikesporten har udviklet sig meget de senere år, og Naturstyrelsens Sønderjyllands MTB-spor er sidste år gennemkørt og gradueret af On Trail, for at sikre større tilgængelighed, sikkerhed og brugervenlighed på sporet.
På de arealer Naturstyrelsen Sønderjylland forvalter, er der anlagt MTB-spor i Pamhule ved Haderslev, i Vestermark ved Aabenraa og i Kelstrup Plantage. På landsplan findes der omkring 60 afmærkede MTB-spor på de arealer Naturstyrelsen forvalter. Alle MTB-spor fremgår af http://udinaturen.dk/

Bliver turen på MTB-sporet for mudret her i vintermånederne, er du i stedet for velkommen til at cykle en tur på skovvejene. Når cykler i skoven husk da MTB-kodekset:

Kør hvor du må

  • I naturen må du kun cykle på veje og stier.´
  • Undgå at køre på afmærkede ridestier, vandreruter o.l. uden for skovvejene.
  • Kør ikke på fortidsminder, gravhøje, diger og trapper.
  • Kør ikke i private skove fra solnedgang til kl. 6 næste morgen.

Kør ansvarligt

  • Tilpas din fart, og hold afstand – færdselsloven gælder også i naturen.
  • Cykel sammen – husk hjelm, telefon, 112-app og sygesikringskort.
  • Skån sporet i meget våde perioder, brug kun de robuste spor og skovvejene.

Vis hensyn

  • Kør i roligt tempo, når du møder andre skovgæster. Brug evt. ringeklokken i god tid – eller et verbalt ”ding-ding”.
  • Smid ikke dit affald i naturen.
  • Undgå steder, hvor der er mange skovgæster, og værn om dyr og planter.

Du man læse mere på Naturstyrelsens hjemmeside: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/mountainbike/

God tur og velkommen på MTB-sporet i Kelstrup Plantage.