Farligt træ fældet i Ganløse Ore

10-09-2019

Hvert år besigtiger Naturstyrelsen de træer der står langs offentlige veje for løse grene, råd svamp eller anden form for svækkelse.
På Christianshøjvej, der gennemskærer skoven Ganløse Ore, blev der i den forbindelse fundet et bøgetræ, der viste tydelige tegn på svækkelse, idet der voksede frugtlegemer af kæmpeporesvamp ud fra roden af træet.
Derfor blev vejen delvist afspærret torsdag den. 5.9.2019 i forbindelse med fældningen af det store træ
Skovløber Kristian Dagsland fortæller ”at et sådan træ vil kunne vælte uden varsel selv i stille vejr, hvis ikke man får det fældet i tide!”

Masser af frugtlegemer ved roden af et træ, er et faresignal om, at træet kan være angrebet af Kæmpeporesvamp

Som det kan ses på billedet herover, er der mange og store frugtlegemer fra svampeangrebet nede ved roden af træet.

Kristian Dagsland forklarer ”At netop kæmpeporesvamp er vi meget opmærksomme på at opdage i tide, da den er kendt for at angribe og æder rødderne på træerne, og derfor bliver træet et meget ustabilt træ, som kan falde fuldstændig ukontrolleret selv på en helt stille dag uden blæst.

Typisk vælter træet i den retning, hvor det har flest grene, og i dette tilfælde ville det være ud over vejen, hvis det ikke – som ved denne lejlighed -  under fældningen også blev trukket i en anden retning af en traktor med spil og kraftige wirer!”

Efter fældningen blev træet skåret i mindre stykker og slæbt ind i skovbunden, hvor det vil få lov til at ligge og rådne væk, så det kan gavne insekter, svampe, fugle mm. ”Det passer fint med, at denne del af skoven netop er udpeget til at blive passet med fokus på biodiversitet, og sådan et træ kan gavne tusindvis af forskellige organismer mange år frem!” Uddyber Kristian Dagsland.

 

”I Naturstyrelsen er vi selvfølgelig kede af at skulle fælde store flotte træer, men pga borgernes sikkerhed er vi nødt til det. Og så er det da også lidt ærgerligt for mig, at svampen ikke er nogen god spisesvamp!” Slutter Kristian Dagsland med et lidt vemodigt smil”!

 

Fakta om Kæmpeporesvamp:

  • Svampen består af en stor samling af læderbrune hatte. Den kan under gunstige forhold blive op til 1 meter i bredden, især når den vokser på gamle stubbe.
  • Kæmpeporesvamp lever af at nedbryde dødt ved af især bøg.
  • Kæmpeporesvamp er ikke kendt som en god spisesvamp, og det er ikke mange, der samler den for at bruge den i madlavningen. Smagen er ikke mild, som de kendte spisesvampe men syrlig. Den skal endvidere koges eller steges i længere tid, før den overhovedet er værd at putte i munden.