Krondyrbrunst på første parket

10-09-2019

Krondyrbrunst opleves bedst fra de etablerede udsigtsplatforme. Ved at blive på de etablerede udsigtsplatforme undgår man at forstyrre dyrene unødig og dermed ødelægge oplevelsen for både sig selv og andre.

Arkivbillede af kronhjort fra Hanstholm Vildtreservat

I september måned er det muligt at opleve krondyrenes parringstid, også kaldet brunst. Det er primært de ældste og stærkeste af hjortene, der lige nu brøler og samler hinder til deres brunst rudler (flokke). Dette sceneri er et af de flotteste og vildeste naturen i Danmark kan tilbyde.

Dyrene er i september måned aktive det meste af døgnet, dog er der størst chance for at opleve brunsten ved solop- og nedgang.

Kronhjorten er normalt meget sky, men i brunstperioden kan de i Thy både høres og ses på respektfuld afstand ved blandt andet Østerild og Hjardemål plantager samt i Tved Plantage på kanten af Hanstholm Vildtreservat. Desværre oplever vi ofte at enkeltpersoner eller grupper sniger sig for tæt på dyrene og dermed ødelægger oplevelsen for de mange andre og stresser dyrene unødvendigt.

Dyrene opleves bedst fra enten en af de 3 udsigtsplatforme, der er etableret ved det Nationale Testcenter for Store Vindmøller i Østerild Plantage, eller fra fugletårnet og udsigtsplatformen i Sårup i Tved Plantage. Her er stien til platformen og selve platformen kørestolsegnet for at sikre at alle har mulighed for opleve områdets dyr og fugle tæt på. Det er en god ide at medbringe en kikkert. Et godt råd er at blive på de anviste tårne og platforme. Går man ud i terrænet forstyrrer man dyrene unødigt og ødelægger oplevelsen for både sig selv og andre. Placering af de nævnte faciliteter ses på ud-i-naturen kortet, eller i vandretursfolderne for områderne.

Kontakt

Tommy Hansen

Vildtkonsulent