Skovriderens klitrosesnaps

25-09-2019

Nu er det tid at samle klitrosehyben til din snaps

Klitrose

En frisk travetur for hele familien kan i disse uger med fordel lægges i de grå klitter. Her vokser den lille og smukke klitrose. Den er hjemmehørende i Danmark, og de små runde hyben giver en fantastisk smuk og velsmagende snaps.

Rosen er kun 30 centimeter høj og har i juni og juli måneder de smukkeste og sarte gulkantede hvide blomster. Blomstringen skulle gerne resultere i en masse modne hyben i september-oktober måned. De modne hyben er sortblå, næsten runde og på størrelse med en fingernegl.

Rosen vokser spredt i den grå klit, der er det bevoksede klitbælte, som du finder lige bag de hvide havlitter. I Varde kommune er der et næsten ubrudt bælte af disse grå klitter fra Skallingen til Nymindegab, så der er klitroser nok til alle. De skal bare lige findes først, og det kan godt drille en smule, hvis der har været dårlig frugtsætning eller man er kommet lidt sent i gang med indsamlingen. Børsmose Strand er f.eks. et godt udgangspunkt.

Skovrider Ulrik Lorenzen har snapsen af klitroser på sin personlige top tre, sammen med valnøddesnaps og porsesnaps.  Hans recept er klar og enkel:

En håndfuld hyben - friske eller let tørrede -  dækkes med alkohol og stilles hen for at trække i en måned. Efter filtrering kan ekstraktet med fordel gemmes i relativt lang tid. Når snapsen skal tilberedes skal den normalt fortyndes i 1:6; men det er individuelt på alle måder, så der må man selv smage sig frem.  Lagring af den færdige snaps kan anbefales, da smagen udvikler sig fornemt.  Skænket i høje glas ser snapsen fantastisk ud med sin dybrøde og klare farve.

Lejligheden er der nu til at kombinere en frisk naturoplevelse med en opgradering af julefrokosten med den fornemme klitrosesnaps.

Og blot for god ordens skyld, så må klitroserne ikke forveksles med den invasive Rynket rose / Hybenrose / Kamchatka rose – kært barn har mange navne. "Den er efter min mening uanvendelig til snaps", slutter Ulrik Lorenzen.