Tumlepladser i Vestskoven

19-09-2019

I 2017 fyldte Vestskoven 50 år, og det blev markeret på mange måder. Blandt andet blev alle opfordret til at komme med forslag til, hvad Vestskoven skulle have i gave i anledning af den runde fødselsdag?

Der kom mange gode forslag spændende fra mere vild natur til flere bænke og så var der en overraskende stor del af dem, som handlede om flere udfordringer og legemuligheder for børn og voksne i Vestskoven.
Udfordringerne, der blev efterspurgt, handlede om legemuligheder, strabadser, huler og stier væk fra de almindelige skovveje.

Skovrider Kim Søderlund fra Naturstyrelsen forklarer, ” Alle forslagene blev nøje vurderet, og en del af dem blev kogt sammen, hvorefter resultatet blev de 2 fine pladser, som vi har valgt at kalde ”Tumlepladser”.

Stederne skal nærmest opfattes som et koncentrat af alle de forskellige forslag der strakte sig fra legeplads over klatrebaner og helt til skjul, udfordringer, motion og hemmelige huler!”.

 

Tumlepladserne er nu færdige og ligger tæt op ad Naturcenter Herstedhøje, så man fra centeret nemt kan finde pladserne og alligevel er lidt væk fra centerets øvrige brugere, og derved nemmere kan tumle i fred og ro.

William Siefert og Henrik Søfeldt Jørgensen ser frem til, at der kommer masser af liv på de 2 Tumlepladser

 

Her er Tumlepladserne:

Kort

Det er Naturstyrelsen egne folk, der har udført arbejdet med at designe og etablere tumlepladserne. William Siefert og Kristian Dagsland, der er skovløbere plus Henrik Jørgensen, der er leder af Naturcenter Herstedhøje, har i fællesskab savet, bygget og været kreative med at få de mange idéer fra skovens besøgende kogt ned til de 2 spændende tilbud til børn i alle aldre. Resultatet er simpelthen et kompromis eller et koncentrat af mange forskellige forslag.

William Siefert og Kristian Dagsland har brugt deres erfaringer med egne børn og deres mange oplevelser i skoven, hvor de tit ser børn i gang med kreative lege, hvor de bygger og roder i alt muligt, de finder i skovbunden.

”Det er helt bevidst, at der ikke er lavet traditionelle legepladser med gynger og klatretårne, men derimod pladser, der inspirerer til selv at bygge, rode, kravle og være kreativ. Der er altså ingen faste legeredskaber, men derimod en masse grene, stammer, huler, tove, kighuller og ”dejligt rod”. Der er derfor tale om steder, der lægger op til, at man selv skaber, bygger om og definerer sin egen leg. Man kan af den grund ikke vide, hvordan der ser ud næste gang, man kommer til tumlepladserne, for andre har måske bygget videre eller revet ned og flyttet om!” forklarer William Siefert.

 

Naturstyrelsen inviterer hermed til starten af en leg eller oplevelse, hvor man selv udvikler og bygger videre.

”Vi vil jævnligt se på, hvordan pladsen bliver brugt, og om der skal skaffes nye materialer til stederne. Så der vil nu og da blive tilført nyt - efter behov og ønsker og efter de ressourcer vi har!” Forklarer William Siefert.

 

Naturskolen på Naturcenter Herstedhøje har haft forskellige klasser ud på tumlepladserne, og her var det helt tydeligt, at børnene havde det fint og kunne finde på sjove lege inde mellem træerne.

”Nogle leger der i lang tid andre kort. Selv 7. og 8. klasser har det sjovt på pladserne og er også inspireret til at gå videre med deres egne opfindelser inspireret af det, de har set. Det er netop målet!” Fortæller Henrik Jørgensen fra naturcenteret.

Henrik Jørgensen opfordrer alle til at besøge stedet sammen med nogle børn.

”Giv jer lidt tid og se så, hvordan børnene begynder at lege.

Tumlepladserne vil nu udvikle sig i takt med at træerne bliver større, og der kommer nye elementer til. Derfor vil jeg gerne opfordre alle, der har idéer til at fortælle mig, hvad, der virker, hvad der bør fjernes, og vigtigst af alt, hvad du synes, der mangler!” understreger Henrik Jørgensen.

 

Fakta om de 2 tumlepladser:

Begge pladser:

  • Sten eller stammer til at hvile sig på
  • Der er udfordringer
  • Der er lagt op til at bygge videre på det, der er startet
  • Der er antydet en leg – find selv på resten

Den sydlige:

  • Mørk skov under store bøge- og kastanjetræer.
  • Her kan der kravles
  • Der ligger store grene
  • Der kan bygges huler
  • Man kan gå balancegang
  • Der kan samles nødder og spiselige kastanjer

Den nordlige:

  • Kiggebane. Du må selv ud og se, hvad det dog kan være!
  • Rundtur i skoven
  • Store sten til at lege ved
  • Huler og gemmesteder
  • Der kan samles jordbær og stikkelsbær