Vilde vidunderlige Kyster

20-04-2020

Knapt 9000 km adskiller land og hav. Et brydningsområde, hvor de frie naturkræfter får lov til at udfolde sig. DR’s anden udsendelse om ”Vilde vidunderlige natur” handlede om havet og kysterne.

Mange søger til kysten, når de skal opleve naturen. Her er plads til både at dase, være aktiv i vandet, på stranden og i luften, men også til at opleve en verden, der er fremmed for de fleste af os.

 

Stranden ved Føllebund syd for Rønde.

Havet
Udstyret med en snorkel og en dykkermaske kommer du ganske tæt på livet under havoverfladen. Krabber, småfisk, tanglopper, snegle og muslinger lever på selv meget lavt vand. Så du behøver ikke dykkerudstyr med iltflasker og andet professionelt udstyr. Bare ved at ligge stille i overfladen vil du hurtigt få øje på det mylder af liv, som udfolder sig i havet. Lige nu er det nok lidt koldt og det kan være ganske rart med en våddragt, men til sommer hvor temperaturen nærmer sig de 20 grader, ja så kan de fleste være med.

Strandkrabbe og søstjerne mødes på det lave vand.

En ulk forsøger at skjule sig tæt ved bunden.

 

Kystskrænterne på det sydlige Helgenæs

 

Kysten
Og er du slet ikke til vand, så er der gode muligheder for at finde både muslingeskaller, sneglehuse, flotte sten, æg af hajer og meget andet på stranden. På kysten er der også et spændende dyreliv. Her er har masser af fugle slået sig ned for at yngle, enten direkte på stranden eller på et mere sikkert sted lige i nærheden. Mange insekter samles ufrivilligt på kysten, når vinden blæser dem ud mod havet. Planterne ved kysten er specialister. Det er hårde vilkår, at skulle kunne tåle både sandfygning, udtørring og saltsprøjt. Derfor har planterne udviklet sig til at kunne modstå netop disse udfordringer.

To sandløbere er på jagt efter føde i strandkanten.

 

Så vil du gerne selv opleve naturen ved kysten og i havet, så kan vi fra Naturstyrelsen Kronjylland anbefale følgende udflugtsmål:

  • Gjerrild Nordstrand på nordkysten af Djursland.
  • Hestehave Skov syd for Rønde grænser op til Århus Bugt.
  • Kalø Slotsruin syd for Rønde ligger på en halvø i Århus Bugt.
  • Strandkær Strand ligger for foden af Mols Bjerge mod Ebeltoft Vig.
  • Fuglsø Strand er den sydligste del af Mols Bjerge og ligger ud mod Ebeltoft Vig.
  • Dragsmur er overgangen mellem Mols og Helgenæs, her er adgang til Begtrup Vig og Ebeltoft Vig.
  • Sletterhage - Lushage, kysten af det sydlige Helgenæs, her kan man se Århus Bugt og Store Bælt.

 

En skarv tørrer vingerne efter undervandsjagten.

Du kan finde alle Naturstyrelsens faciliteter på Ud i Naturen.dk

 

Fotos venligst udlånt af Søren Rasmussen, Peter Brostrøm og Jan Højland