Vær aktiv i naturen i påskeferien

03-04-2020

Selvom landet er lukket ned er naturen åben. Få her lidt inspiration til aktiviteter i naturen i påskeferien for både børn og voksne.

Arkivbillede af ramsløg i skovbunden i Tved Plantage mellem opsynsboligen og Tved Kirke.

Der sker en masse i naturen i forårsmånederne. Blomsterne springer ud, fuglene synger og vandet strømmer ned igennem åerne. Statens skov- og naturområder er altid åbne for alle, der har lyst til at få noget frisk luft og trænger til at røre sig. Selvom landet er lukket ned, må man gerne, som statsministeren har sagt: ”gå ud, og det er en god idé at gå en tur i skoven”. Naturstyrelsen Thy vil derfor gerne give dig og din familie lidt inspiration til at tage på eventyr i naturen.

Saml ramsløg til aftensmaden

Vinteren har været mild, og derfor er der allerede nu masser af ramsløg, der myldrer op fra skovbunden i Tved Plantage mellem skovfogedboligen og Tved Kirke. Du kan bruge ramsløg i din mad – bl.a. til pesto. Ramsløg giver en let hvidløgsagtig smag. Ramsløg er også med til at styrke dit immunforsvar. Bladene indeholder 20 gange så mange C-vitaminer som citron, og i gamle dage blev de finthakkede blade ofte brugt ved fordøjelsesforstyrrelser og ved appetitløshed. Man kan tydelig genkende denne løgplante ved at kigge på dens tynde og mørkegrønne blade, og på dens stærke duft af hvidløg. Tag højst en bæreposefuld og kun til eget forbrug, så der stadig er ramsløg under træerne og nok til de næste skovgæster.

Tag på skattejagt i naturen

I disse tider kan børnene blive lidt rastløse af at være hjemme. En rask skattejagt i skoven kan hjælpe på det. Opgaven kan være at finde forskellige natur-ting på stranden, klitterne eller i skoven. Hvem finder først en fuglerede, en grankogle, en gren, mos, et insekt, en fuglefjer, et spindelvæv og en sten. De voksne kan også være med, og opgaverne kan gøres sværere.

Lav et herbarium

Lær om planterne gennem leg ved at lave dit eget herbarium. Det er nemt at gå til, både for børn og for voksne. Find en florabog, et gammel hæfte, en blyant, og en beholder, og kom ud i naturen og saml nogle planter. Når du kommer hjem, skal du have tørret og presset dine fund. Til dette kan du bruge noget avispapir og nogle tunge bøger. Herefter kan du arkivere dem. Husk at skrive hvilken plantearter du har fundet, i hvilket område og på hvilket tidspunkt på året. Lige nu kan du f.eks. starte din samling med anemoner, violer og kodrivere.

Oplev fuglelivet

Et andet dejlig måde at opleve naturen er at kigge efter fugle. Naturstyrelsen har flere steder fugletårne, hvorfra der er gode muligheder for at kigge efter fugle. Her er ofte også formidling af områdets fugle. En fuglebog kan også være en god hjælp for at lære mere om de fugle, som man ser derude. Du kan også læse om de danske fugle på Miljøstyrelsen hjemmeside (link). Besøg f.eks. fugletårnene i Tved og Vilsbøl plantager og vær heldig at se traner og træk af gæs.

Gør naturen en tjeneste ved at fjerne affald fra strand og klitter

Tag gerne din nærmeste familie under armen og vær med til at passe på vores enestående natur her i Thy. Der er desværre stadig rigtigt meget plastikaffald i verdenshavene, og en del af dette havner på strandene og blæser derfra videre op i klitterne. Tag et par plastikposer med når i går på tur, og lav gerne en lille konkurrence om, hvem at der kan finde flest stykker affald.

Husk gummistøvler

Det har været en regnfuld vinter, og selvom vi har haft 3 uger med godt vejr er det stadig vådt derude. Så det er en god ide at tage et par gummistøvler på, når man skal på tur i naturen.

Den våde vinter har også medført at skovveje og stier har fået en hård medfart i de plantager, hvor vi har skovet i løbet af vinteren. I løbet af foråret vil vi få repareret skaderne, så veje og stier igen er ligesom før.

Naturstyrelsen Thy ønsker alle en rigtigt god påske.

Kontakt

Morten Stummann

Forstfuldmægtig