Fang en laks i Skjern Å - Der er stadig smålaks på årets kvote!

12-08-2020

Laksefiskeriet i Skjern Å er i de senere år blevet meget attraktivt. Omkring 4.000 lystfiskere fra ind- og udland besøger hvert år Skjern Å for at fange én af de prestigefyldte og sagnomspundne Skjern Å-laks. Opgangen af laks er oppe på ca. 6.000, hvilket kaster årlige fangster på op til 1.700 laks af sig. Gennemsnitsvægten på laksene er 5-6 kilo.

Lystfisker viser fanget laks. Fotograf Andreas Lyngsø.

Laksefiskeriet er begrænset af en række forvaltningsmæssige regler, som skal beskytte laksebestanden. Laksen kan således kun fiskes på dispensation, da laksen som udgangspunkt er fredet. Der tildeles derfor hvert år en kvote af små og store laks, som må fanges og hjemtages. Kvoten for de store laks er opfisket i år, men der er lige nu stadig 183 smålaks tilbage på kvoten i 2020. Sæsonen strækker sig frem til den 15. oktober.

Laksen vandrer op i Skjern å igennem hele fiskesæsonen, men det især i august måned, at de små laks indfinder sig i åen.

Alle lystfiskere med gyldige fiskekort, laksetegn og det tilladte fiskegrej må maksimalt hjemtage én kvotelaks. Det anbefales, at alle havørreder genudsættes idet opgangen i de senere år har været vigende.

Vær opmærksom på temperaturen i Skjern Å! Fiskeriet lukker når vandtemperaturen rammer 18 gr. og åbner først igen, når den er under 16,5 gr.

Du kan læse mere om vandtemperatur, kvoter og reglerne for fiskeriet på Skjern Å Sammenslutningens hjemmeside her. (https://skjernaasam.dk/)

Du kan med fordel besøge Laksens Hus, Ånumvej 161b, 6900 Skjern, hvor du hver dag fra 10.00 til 13.00 kan få personlig rådgivning om laksefiskeri, købe fiskekort, leje en guide eller bare få en snak og en kop kaffe med nogle af de andre lystfiskere. Laksens Hus er et partnerskab mellem Naturstyrelsen og Danmarks Center for Vildlaks m.fl.